Σε ηλεκτρονικό «κλοιό» από την Εφορία οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Σε ηλεκτρονικό κλοιό για την επιβολή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας βάζει τους ιδιοκτήτες ακινήτων το υπουργείο Oικονομικών. Σε περίπου 250.000 δηλώσεις Ε9 έχει εντοπισθεί σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών που εμπίπτουν στον ΦΜΑΠ.
27
Σε ηλεκτρονικό κλοιό για την επιβολή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας βάζει τους ιδιοκτήτες ακινήτων το υπουργείο Oικονομικών.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, αξιοποιώντας τα στοιχεία ακίνητης περιουσίας που δήλωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι με το Ε9, το υπουργείο έχει αρχίσει να εντοπίζει ιδιοκτήτες ακινήτων που ενώ με βάση την αντικειμενική αξία των ακινήτων τους εμπίπτουν στον ΦΜΑΠ δεν υπέβαλαν τη σχετική δήλωση.
Όσοι εντοπισθούν θα κληθούν στις Εφορίες για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων ενώ θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα και προσαυξήσεις φόρου.
Στην τσιμπίδα του ΦΜΑΠ πιάνονται όσοι φορολογούμενοι έχουν ακίνητα που η συνολική αντικειμενική αξία τους είναι μεγαλύτερη των 243.600 ευρώ εφόσον είναι άγαμοι. Για τα ζευγάρια το αφορολόγητο όριο του ΦΜΑΠ διπλασιάζεται και φθάνει στα 487.200 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 61.650 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 73.400 για καθένα από τα επόμενα.
Το υπουργείο Oικονομικών έχει αρχίσει να βάζει σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο για τον εντοπισμό των ιδιοκτητών που είτε εσκεμμένα είτε λόγω άγνοιας δεν υποβάλλουν δήλωση ΦΜΑΠ, παρά το γεγονός ότι η αξία της ακίνητης περιουσίας τους ξεπερνά τα παραπάνω αφορολόγητα όρια.
Ειδικότερα, έχει αρχίσει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Oικονομικών η ηλεκτρονική επεξεργασία των περίπου πέντε εκατομμυρίων δηλώσεων ακίνητης περιουσίας(έντυπο Ε 9) που υπέβαλαν πέρυσι οι φορολογούμενοι.
Τα ακίνητα που έχουν δηλωθεί στο Ε9, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολόγιου των φορολογουμένων, αντιστοιχίζονται με ηλεκτρονικό τρόπο με την αντικειμενική τιμή ζώνης της περιοχής στην οποία βρίσκονται και υπολογίζεται η αντικειμενική τους αξία.
Στη συνέχεια προστίθεται η αντικειμενική αξία κάθε ακινήτου και από την πρόσθεσή τους προκύπτει η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογουμένου.
Όσοι εντοπισθούν να μην έχουν υποβάλει δήλωση θα επιβαρυνθούν με μηνιαία προσαύξηση φόρου 2,5% με μέγιστο ποσοστό προσαύξησης το 200% της αρχικής οφειλής. Ο έλεγχος θα επεκταθεί και στα προηγούμενα έτη προκειμένου να διαπιστωθεί αν δεν είχαν υποβάλει δήλωση ΦΜΑΠ στο παρελθόν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι ΗΠΑ σκότωσαν «ηγέτη συνδεόμενο με την Αλ Κάιντα» στη Συρία
- Κατάσχεση – «μαμούθ» στον Παναμά με περισσότερους από 5 τόνους να πέφτουν στα χέρια των αρχών
- Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]
- Συρία: Ο στρατός πήρε τον έλεγχο στρατιωτικού αεροδρομίου, φράγματος και πετρελαιοπηγών
- Φθηνότερα αυτοκίνητα ή ακριβότερα καύσιμα; Το στοίχημα Τραμπ διχάζει την αγορά
- Φωτιά στα Καζάνια στο Πέραμα: «Κλείστε τα παράθυρα των σπιτιών σας» – Ήχησε το 112

