Τρεις στους τέσσερις Έλληνες δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα
Περιορισμένη η εμπιστοσύνη που τρέφουν οι Ελληνες, αλλά και οι περισσότεροι άλλοι Ευρωπαίοι, για τους πολιτικούς της χώρας τους. Όπως δείχνει το Ευρωβαρόμετρο, σχεδόν τρεις στους τέσσερις δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα, ενώ δείχνουν γενικά εμπιστοσύνη στην ΕΕ.
36
Ιδιαίτερα περιορισμένη είναι η εμπιστοσύνη που τρέφουν οι Ελληνες, αλλά και οι περισσότεροι άλλοι Ευρωπαίοι, για τους πολιτικούς της χώρας τους. Όπως δείχνει την Τετάρτη το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, τρεις στους τέσσερις πολίτες στην Ελλάδα δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα, ποσοστό που βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ (72%).
Οι Έλληνες πάντως γενικά εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Ένωση (63%), τη Βουλή των Ελλήνων (56%) και τη Δικαιοσύνη (55%), . Μικρότερο ποσοστό εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση (43%), τα Ηνωμένα Έθνη (36%) και τα πολιτικά κόμματα μόνο σε ποσοστό 25%.
Στις απαντήσεις είναι εμφανής μια τάση δυσπιστίας της ελληνικής κοινής γνώμης όσον αφορά τον ΟΗΕ, όπως είχε παρατηρηθεί και στις προηγούμενες έρευνες του Ευρωβαρόμετρου που έθεταν το ίδιο ερώτημα. Δυσπιστία καταγράφεται σε ποσοστό 63%, με μεγάλη απόκλιση από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο, 32%.
Εμπιστοσύνη στις Βρυξέλλες
Πιο πολύ από κάθε Ευρωπαίο πολίτη, οι Έλληνες και οι Κύπριοι αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς επειδή οι χώρες τους είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την άποψη αυτή εκφράζει το 71% της ελληνικής κοινής γνώμης, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό του συνολικού δείγματος της έρευνας μετά από αυτό της Κύπρου, 72%. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος, κυμαίνεται σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα (47%).
Επιπλέον, οι Έλληνες εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστό 63%, κοντά στα υψηλά ποσοστά των Ούγγρων (70%) και των Ρουμάνων (68%).
Το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, δημοσκόπηση της Eurostat, διεξήχθη στο διάστημα 27 Μαρτίου- 1 Μαΐου 2006, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όσον αφορά το ελληνικό τμήμα της έρευνας, στο τυχαία επιλεγμένο δείγμα έλαβαν μέρος χίλιοι Έλληνες πολίτες από αντιπροσωπευτικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας, εκ των οποίων 992, ποσοστό 99%, δήλωσαν ελληνική εθνικότητα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Χάθηκαν 2.450 χιλιόμετρα ελεύθερων ποταμών μέσα σε 13 χρόνια στα Βαλκάνια – Ποια η κατάσταση στην Ελλάδα
- Κλείνει τον Χάβι Ερνάντεθ ο Παναθηναϊκός
- Κατώτατος μισθός: Τι σημαίνει η αύξηση για τις ΜμΕ και πόσο επιπλέον κόστος μπορούν να αντέξουν
- Καλημέρα και καλό μήνα λέει ο Αρκάς αλλά με αντιφατικές διαθέσεις
- Ενοικιαστές: Πού μπορούν να ζήσουν τελικά πιο ανθρώπινα και τι λέει ο δείκτης Carrie Bradshaw
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (1/2): Πού θα δείτε το ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακός, το Άρης – Παναθηναϊκός και όλα τα διεθνή
