
Ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για τα βίαια επεισόδια στην ΠΓΔΜ εν όψει εκλογών
Έντονη ανησυχία για τα βίαια επεισόδια και την πόλωση του πολιτικού κλίματος εν όψει των εκλογών της 5ης Ιουλίου εκφράζει η διεθνής κοινότητα. Εδώ και πέντε ημέρες σημειώθηκαν τουλάχιστον 15 επιθέσεις και καταστροφές γραφείων των δύο αλβανικών κομμάτων της χώρας.
31
Έντονη ανησυχία για τα βίαια επεισόδια και την πόλωση του πολιτικού κλίματος εν όψει των εκλογών της 5ης Ιουλίου εκφράζει η διεθνής κοινότητα.
Εδώ και πέντε ημέρες που ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία σημειώθηκαν τουλάχιστον 15 επιθέσεις και καταστροφές γραφείων των δύο αλβανικών κομμάτων, κυρίως στο δυτικό τμήμα της ΠΓΔΜ, από αντιπάλους οπαδούς του DUI (Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη) και του DPA (Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών).
Το πιο σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε πριν δύο ημέρες στην περιοχή Σαράι, έξω από τα Σκόπια, όταν οπαδοί των δύο αυτών αλβανικών κομμάτων αντάλλαξαν πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά ορισμένοι από αυτούς και να προκληθούν υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα.
Το DUI και το DPA, όλο το προηγούμενο διάστημα, αλληλοκατηγορούνται για τα επεισόδια αυτά.
Η διεθνής κοινότητα κατέστησε σαφές στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και σε όλα τα πολιτικά κόμματα, ότι οι βουλευτικές εκλογές της 5ης Ιουλίου πρέπει να διεξαχθούν με τον πλέον δημοκρατικό και διαφανή τρόπο, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην ευρωατλαντική πορεία της χώρας.
Σε μία προσπάθεια εκτόνωσης του κλίματος, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς και ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στην χώρα Έρβαν Φουερέ, είχαν συνάντηση στην αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια, με τους αρχηγούς των δύο αντιπάλων αλβανικών παρατάξεων, Αλί Αχμέτι (DUI) και Αρμπεν Τζαφέρι (DPA).
Μετά τη συνάντηση, οι Αχμέτι και Τζαφέρι, δεσμεύθηκαν να καλέσουν τους οπαδούς τους να σταματήσουν την πρόκληση επεισοδίων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Το επετειακό σήμα της ΚΑΕ ΠΑΟΚ για τα 100 χρόνια του συλλόγου (vid)
- Επιζώσα του Έπσταϊν προς Μελάνια Τραμπ: «Ίσως ήρθε η ώρα να καταθέσετε κι εσύ και ο σύζυγός σου»
- Νέα Αριστερά: Η πτώση του Όρμπαν δεν αρκεί – Δεν συνιστά προοδευτική στροφή η νίκη Μάγιαρ
- Φον ντερ Λάιεν: Η Κομισιόν θα προτείνει προσωρινά μέτρα για την αύξηση των τιμών ενέργειας στις 22 Απριλίου
- Υπουργείο Εξωτερικών σε Φιντάν: Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις, ούτε οφείλει εξηγήσεις σε κανέναν
- Το παράπονο του Ρόμπερτσον: «Η Λίβερπουλ δεν μου έκανε πρόταση ανανέωσης»

