Τρίτη 07 Ιουλίου 2026
weather-icon 25o
Σπρέι ορμόνης μετριάζει την επιθετικότητα και τους τσακωμούς

Σπρέι ορμόνης μετριάζει την επιθετικότητα και τους τσακωμούς

Η εισπνοή μιας ορμόνης που χαλαρώνει και άνδρες και γυναίκες μετά τον οργασμό μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του στρες και τον εκνευρισμό, επιβεβαιώνει πείραμα με ζευγάρια που τσακώνονταν. Πάντως η ορμόνη ωκυτοκίνη δεν θα αρκούσε για αποκατάσταση της συζυγικής αρμονίας.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

36

Η εισπνοή μιας ορμόνης που χαλαρώνει και άνδρες και γυναίκες μετά τον οργασμό μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του στρες και τον εκνευρισμό, επιβεβαιώνει πείραμα στις ΗΠΑ με ζευγάρια που τσακώνονταν.

Το ρινικό σπρέι με την ορμόνη ωκυτοκίνη δεν προορίζεται για την αποκατάσταση της συζυγικής αρμονίας, θα μπορούσε όμως να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό «ηρεμιστικό» που μειώνει τον εκνευρισμό και, πιθανώς, τους καυγάδες, δηλώνει στο Reuters η Αμερικανίδα Μπίτι Ντίτζεν, επικεφαλής της ομάδας στα πανεπιστήμια της Ζυρίχης και του Φράιμπουργκ.

Η ωκυτοκίνη, εκτός από το ρόλο της στον οργασμό, εκκρίνεται στις γυναίκες στη διάρκεια του τοκετού και του θηλασμού. Στον εγκέφαλο και των δύο φύλων δρα ως νευροδιαβιβαστής και πιστεύεται ότι συμμετέχει στη σύναψη κοινωνικών σχέσεων αλλά και στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης.

Η ομάδα της Ντίτζεν πειραματίστηκε με 50 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια τα οποία κλήθηκαν να τσακωθούν για ένα θέμα που διαφωνούν συχνά μπροστά σε μια βιντεοκάμερα. Τα μισά ζευγάρια είχαν εισπνεύσει πρώτα ένα ρινικό σπρέι ωκυτοκίνης που χρησιμοποιείται για να προκαλέσει τοκετό σε έγκυες γυναίκες. Οι υπόλοιποι μισοί εισέπνευσαν σπρέι placebo.

Το σπρέι πράγματι έριξε τα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης, ανέφεραν οι ερευνητές στο Διεθνές Συνέδριο Ενδοκρινολογίας που πραγματοποιήθηκε στο Πιτσμπουργκ. Τα αποτελέσματα, σχολιάζει η Ντίτζεν, βρίσκονται σε συμφωνία με προηγούμενες παρατηρήσεις σε τρωκτικά.

Η ερευνήτρια διευκρινίζει ότι η ωκυτοκίνη δεν είναι η μαγική λύση για τα ζευγάρια με προβλήματα συμβίωσης. «Πιστεύω ότι οι συγκρούσεις γενικά δεν είναι μια ιατρική διαταραχή που χρήζει αντιμετώπισης», είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Ιουλίου 2026
Cookies