Το φθινόπωρο ο νέος γύρος αναμέτρησης φοιτητών – υπουργείου Παιδείας
Για το φθινόπωρο μετατίθεται ο δεύτερος γύρος της αναμέτρησης μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των φοιτητών για το νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, λίγες ημέρες πριν από τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου, όπως έχει δεσμευθεί η κ. Γιαννάκου.
Για το φθινόπωρο μετατίθεται ο δεύτερος γύρος της αναμέτρησης μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των φοιτητών για το νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Φοιτητές και καθηγητές επιμένουν σε συζήτηση από μηδενική βάση, σε αντίθεση με την υπουργό η οποία θα δημοσιοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα το προσχέδιο του νόμου.
Όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής, στο υπουργείο φοβούνται ότι η ουσιαστική έναρξη του διαλόγου το φθινόπωρο θα συμπέσει χρονικά με την φορτισμένη πολιτικά περίοδο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Ακόμη, εκφράζονται φόβοι μήπως συμπαρασυρθούν στη δίνη των κινητοποιήσεων και μαθητές σχολείων, τα οποία θα είναι τότε ανοικτά.
Κατά πληροφορίες της εφημερίδας, το προσχέδιο του νόμου δεν θα προβλέπει την κατάργηση του δωρεάν συγγράμματος, ενώ για το θέμα του ασύλου υπάρχει διαβεβαίωση ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησής του.
Τέλος, για το όριο στα έτη σπουδών ο κ. Γιαννάκου δεν φαίνεται να προκρίνει το ν+2 (ή 3 για τις πολυτεχνικές σχολές), με αποτέλεσμα είτε να μείνουν τα πράγματα ως έχουν είτε να διευρυνθεί το ν+2.
Γ.Μπαμπινιώτης: «Αντιδράσεις λόγω παραλείψεων»
Στις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης αναφέρθηκε με δηλώσεις του από τα Χανιά, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Μπαμπινιώτης, στρέφοντας μάλιστα τα βέλη του και κατά μερίδας ακαδημαϊκών.
Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο οποίος τόνισε ότι οι ακροτήτες και οι συγκρούσεις στην Παιδεία δημιουργήθηκαν χωρίς αποχρώντα λόγο, από παραλείψεις και κενά.
Πρόσθεσε ότι αποτέλεσε «παράλειψη» πως δεν δόθηκε το κείμενο του νομοσχεδίου στη δημοσιότητα: «Μετά την δέσμευση του υπουργείου Παιδείας να δώσει το νομοσχέδιο στην δημοσιότητα, πρέπει να αρχίσει ένας διάλογος με την πανεπιστημιακή κοινότητα και στα ΜΜΕ, και να φθάσει τελικά στην Βουλή για να γίνει ότι καλύτερο υπάρχει».
Είπε επίσης ότι δεν υιοθετεί «τη στάση μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας, που προβάλλει προς τα έξω και νομίζω προκαλεί τον Έλληνα πολίτη, λέγοντας ότι τίποτε δεν πρέπει να αλλάξει. Αν προβάλλουμε αυτή την θέση, είναι σαν να δεχόμαστε οι πανεπιστημιακοί πως όλα στο πανεπιστήμιο είναι ρόδινα και επομένως δεν έχει κανένα λόγο ο αγώνας που κάνουμε. Θεωρώ αυτή τη θέση λανθασμένη, πρέπει να βγούμε με θέσεις, ανοικτά στον Έλληνα πολίτη και να ζητήσουμε την συμπαράσταση του. Επομένως υπάρχουν και από τις δύο πλευρές λανθασμένοι χειρισμοί και θα πρέπει να ορθοφωνήσουμε».