Λος Aντζελες: Τα αλκοολούχα ποτά που παρασκευάζονται με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες οδηγούν σε μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης αλκοόλ, συντελώντας σε μεγαλύτερη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα, συγκριτικά με ποτά που παράγονται από μείγμα με βάση τη ζάχαρη.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Digestive Disease Week 2006 από ερευνητές του Βασιλικού Νοσοκομείου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η επιταχυνόμενη κένωση του στομάχου συνέπεια των τεχνητών γλυκαντικών παραγόντων.

Ο Δρ Κρις Ράινερ και οι συνεργάτες του έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση εννέα υγιείς άνδρες. Την πρώτη ημέρα, οι εθελοντές ήπιαν βότκα με γεύση πορτοκάλι που είχε παρασκευαστεί από αλκοόλ και μείγμα με προσθήκη ζάχαρης, περιέχον 478 θερμίδες. Την δεύτερη ημέρα, οι άνδρες ήπιαν την ίδια ποσότητα αλκοόλ με διαιτητικό μείγμα, περιέχον 225 θερμίδες.

Οι επιστήμονες μέτρησαν τον ρυθμό κένωσης του στομάχου, ενώ πήραν δείγματα αίματος ανά 30 λεπτά για τρεις ώρες.

Το στομάχι είχε απαλλαγεί από το μισό του περιεχομένου του σε 15,3 λεπτά μετά το διαιτητικό ποτό και 21,1 λεπτά με το ποτό που περιείχε ζάχαρη.

Η ανώτερη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα ήταν σημαντικά υψηλότερη με το διαιτητικό ποτό συγκριτικά με το κανονικό.

Τα άτομα τείνουν να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα διαιτητικών αλκοολούχων ποτών λόγω του χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου τους. Επίσης τα ποτά αυτά τείνουν να καταναλώνονται σε ώρες άλλες απ’ αυτές των γευμάτων.

health.in.gr