28

Εικόνες απόγνωσης επικρατούν στη χτυπημένη από το σεισμό των 6,2 Ρίχτερ Ιάβα της Ινδονησίας, όπου χιλιάδες εξαντλημένοι ή τραυματισμένοι κάτοικοι πενθούν για το χαμό των τουλάχιστον 4.611 οικείων τους ή αναζητούν επιζώντες, τρόφιμα και ρούχα στα ερείπια που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος.

Παράλληλα, η σεισμική δόνηση, αλλά και οι τουλάχιστον 450 μετασεισμοί που ακολούθησαν, με μεγαλύτερο έναν της τάξεως των 5,2 Ρίχτερ, προκαλούν ανησυχίες για έξαρση της δραστηριότητας -ή και έκρηξη- του παρακείμενου ηφαιστείου Μεράπι, το οποίο εδώ και μερικές εβδομάδες παρουσιάζει έντονη και ανησυχητική δραστηριότητα που συνοδεύεται από έκλυση μεγάλων ποσοτήτων λάβας.

To απόγευμα της Κυριακής, η κυβέρνηση της Ινδονησίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα τριών μηνών και δεσμεύτηκε να φέρει εις πέρας την «ανοικοδόμηση και αποκατάσταση» μέσα σε ένα χρόνο.

Ο αντιπρόεδρος της Ινδονησίας Γιουσούφ Κάλα δήλωσε, έπειτα από συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, πως η τρίμηνη περίοδος έκτακτης ανάγκης έχει σκοπό να παρασχεθεί τροφή, ιατρική φροντίδα και στέγη στους 50.000 ανθρώπους που υπολογίζεται ότι έμειναν άστεγοι εξαιτίας της καταστροφής.

Ο σεισμός που έπληξε την πυκνοκατοικημένη Ιάβα και κυρίως την αρχαία πρωτεύουσα της Ινδονησίας Γιογκγιακάρτα, προκάλεσε επίσης ανυπολόγιστες ζημιές στον παγκοσμίως γνωστό Πραμπανάν, τον ομορφότερο ινδουιστικό ναό της Ινδονησίας που χρονολογείται από τον 9ο αιώνα και δέχεται κάθε χρόνο περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

Η καταστροφή απλώνεται σε έκταση εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι η χειρότερη από το φονικό τσουνάμι του 2004. Εικόνες ερήμωσης παρατηρούνται στην πόλη Μπαντούλ, όπου περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και το 80% των σπιτιών έχει ισοπεδωθεί.

Στις εικόνες του χάους και του πανικού συνέβαλε το γεγονός ότι οι τηλεφωνικές συνδέσεις και η ηλεκτροδότηση διακόπηκαν σε μεγάλο μέρος του νησιού για πολλές ώρες. Οι γιατροί αντιμετωπίζουν δύσκολο έργο προκειμένου να βοηθήσουν τους τραυματίες, ενώ στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γιογκγιακάρτα επικρατεί το αδιαχώρητο.

Ο αντιπρόεδρος Κάλα δήλωσε στο ΒΒC ότι «ο αριθμός των τραυματιών είναι μεγαλύτερος από 10.000, ίσως 20.000». «Τα φάρμακα δεν φθάνουν», επισήμανε ο Ινδονήσιος αντιπρόεδρος, προσθέτοντας ότι στην περιοχή της καταστροφής αναμένεται να αναπτυχθούν 5.000 στρατιώτες.

Ο Ερυθρός Σταυρός εκτίμησε ότι από το σεισμό έμειναν άστεγοι 200.000 άνθρωποι και άρχισε να διανέμει στα θύματα νερό, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών. Έχουν διανεμηθεί μέχρι στιγμής 1.000 σκηνές που μπορούν να στεγάσουν οικογένειες και έχουν εγκατασταθεί και αρχίσει να επιχειρούν έξι κινητά νοσοκομεία.

Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν προσφέρει βοήθεια στην πληγείσα από το σεισμό χώρα με οικονομική αρωγή, κλινοσκεπάσματα, σκηνές και αντλίες νερού, αποστολές ιατρικών ομάδων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και εξέφρασε την προθυμία των ΗΠΑ να συμβάλλουν στις προσπάθειες αρωγής προς με οικονομικά και τεχνικά μέσα.

Η UNICEF ανακοίνωσε πως ετοιμάζει μια πρώτη επείγουσα βοήθεια που περιλαμβάνει 1.165 μικρές σκηνές, 753 μεγάλες σκηνές, 4.000 φακούς, 850 κιτ υγιεινής, 160 πτυσσόμενες δεξαμενές νερού και σχολικά κιτ. Η Κομισιόν ανακοίνωσε πως αποδεσμεύει επείγουσα βοήθεια 3 εκατ. ευρώ. Ο Ερυθρός Σταυρός έχει ήδη αρχίσει να διανέμει στα θύματα του σεισμού νερό, τροφή και εξοπλισμό για τα παιδιά. Στον τόπο της καταστροφής έχουν στηθεί χίλιες σκηνές για οικογένειες και έξι κινητά νοσοκομεία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters