Εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη η έκθεση κειμηλίων του Αγίου Όρους
Παρουσία 20μελούς αντιπροσωπείας Αγιορειτών πατέρων εγκαινιάστηκε την Κυριακή στις εγκαταστάσεις της Αγιορειτικής Εστίας Θεσσαλονίκης η έκθεση 92 σημαντικών κειμηλίων από τον ιερό ναό του Πρωτάτου, τον παλαιότερο και σημαντικότερο ναό του Αθω.
36
Παρουσία 20μελούς αντιπροσωπείας Αγιορειτών πατέρων εγκαινιάστηκε την Κυριακή στις εγκαταστάσεις της Αγιορειτικής Εστίας Θεσσαλονίκης η μεγάλη έκθεση κειμηλίων του Πρωτάτου.
Η έκθεση των 92 ιερών κειμηλίων, εικόνων, χειρογράφων και εγγράφων από τον ιερό ναό του Πρωτάτου -τον παλαιότερο και σημαντικότερο ναό του Αθω- συνδυάζεται με την έναρξη της επίσημης λειτουργίας της Αγιορειτικής Εστίας.
Πρόκειται για τη δεύτερη (χρονικά αλλά και σε αριθμό εκτιθεμένων αντικειμένων) έκθεση αντικειμένων από το Αγιον Όρος που πραγματοποιείται εκτός του Αθω. Η προηγούμενη μεγάλη έκθεση των «Θησαυρών του Αγίου Όρους» είχε διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη το 1997 και συγκέντρωσε περί τους 700.000 επισκέπτες.
Η έκθεση περιλαμβάνει 37 εικόνες από τον 15ο ως και τον 19ο αιώνα), έργα μικροτεχνίας (βημόθυρα, καλύμματα ευαγγελίων σταυροί, σφραγίδες κ.ά, από τον 12ο ως τον 19ο αιώνα), χειρόγραφα (κώδικες και συναξάρια από τον 12ο αιώνα), έργα ξυλογλυπτικής (χαρακτηριστικότερο όλων το μικρό τέμπλο του παρεκκλησίου του Αγίου Ιωάννη του προδρόμου από το νάρθηκα του πρωτάτου) , ελληνικά , ρουμανικά και οθωμανικά έγγραφα καθώς και αντίγραφα τυπικών και εικονογραφημένων χειρογράφων (έγγραφα, τυπικά και κώδικες) από το 882 μ.Χ.
Με ειδική επεξεργασία σε ιδιαίτερο υλικό -απομίμηση δέρματος- αντιγράφηκε και εκτίθεται στην Αγιορειτική Εστία και το σημαντικότερο ίσως από τα κειμήλια, το πρώτο τυπικό του Αγίου Όρους του αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή του 972 μ.Χ. Η πρωτότυπη μορφή του σώζεται σε περγαμηνή και επικράτησε να ονομάζεται «τράγος».
Την ασφάλεια των εκτιθεμένων από την Κυριακή κειμηλίων έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία μεταφοράς και φύλαξης, ενώ για την έξοδο τους από το Περιβόλι της Παναγιάς έχουν ασφαλιστεί σε μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία αντί του ποσού (ορίστηκε μετά από απόφαση ειδικής επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού που συνεδρίασε για το λόγο αυτό) των 4.800.000 ευρώ .
Ο χώρος του κτιρίου της Αγιορείτικης Εστίας έχει μετατραπεί σε «απόρθητο φρούριο» καθώς φυλάσσεται από 50μελή ομάδα ιδιωτικών αστυνομικών, μελών της Δημοτικής αστυνομίας και αστυνομικών της ασφάλειας Θεσσαλονίκης . Τους εσωτερικούς χώρους της Αγιορείτικης Εστίας «επιβλέπει» κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης με 12 κάμερες .
Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά έως τα τέλη Οκτωβρίου στην οδό Εγνατία 109. Το κανονικό εισιτήριο κοστίζει 3 ευρώ και το φοιτητικό 1 ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Στάρμερ: Υπό πίεση – Στόχος να πείσει το κόμμα του και τους πολίτες ότι μπορεί να παραμείνει πρωθυπουργός
- Πατρίτσια Μίλικ Περιστέρη: Γέννησε η ηθοποιός – Το μήνυμα και οι φωτογραφίες με το νεογέννητο
- Χανταϊός: Το πρώτο ιατρικό ανακοινωθέν για τον 70χρονο
- Πρωτοδικείο Αθηνών: Νέα μέτρα ασφαλείας από σήμερα – Πύλες ελέγχου και μηχανήματα X-ray
- Η αποκάλυψη του Μαρτίνεθ για τον Μπράξτον Κι πριν το Game 5 με τον Παναθηναϊκό
- Πέθανε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Φωτόπουλος
- «Απαντήστε χωρίς υπεκφυγές» – Ερωτήματα ΠΑΣΟΚ σε Μαρινάκη μετά τις αντιφάσεις του Δημητριάδη για το σκάνδαλο των υποκλοπών
- Ξάνθη: Θρίλερ με νεκρό βρέφος – Συνελήφθη η μητέρα του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442