53

Οι μεταρρυθμίσεις για να εφαρμοστούν και να αποδώσουν, χρειάζονται προσεκτικό σχεδιασμό, αποφασιστικότητα και κυρίως ευρεία κοινωνική συναίνεση τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης, από το Παρίσι, όπου συνεχίζεται το Φόρουμ του ΟΟΣΑ, την Τρίτη.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γ.Αλογοσκούφης επισήμανε ότι για να επιτευχθεί αυτή η κοινωνική συναίνεση, απαιτείται η μεθοδική και εξαντλητική παρουσίαση και επεξήγηση των προβλημάτων στην κοινωνία, καθώς και η λεπτομερής παρουσίαση των ωφελειών και του κόστους της κάθε μεταρρύθμισης.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε κοινωνικά ευαίσθητα ζητήματα, όπως είναι η αγορά εργασίας και η μεταρρύθμιση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας. Η ευρεία αποδοχή ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος από την κοινωνία είναι θεμελιώδους σημασίας, ειδάλλως οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να μην αποδώσουν ή και να έχουν και τα αντίθετα αποτελέσματα, παρατήρησε ο κ. Αλογοσκούφης.

Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο των συζητήσεων στην υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ βρέθηκε η αναζήτηση εκείνων των διαρθρωτικών πολιτικών που μπορεί να συμβάλουν στη μείωση των ανισορροπιών σε διεθνές επίπεδο και να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, καθώς και ο καλύτερος δυνατός τρόπος προώθησής τους στην κοινωνία.

Σχετικά, ο Γ.Αλογοσκούφης επισήμανε πως οι διαρθρωτικές αυτές πολιτικές αφορούν την ενίσχυση της απασχόλησης, την παραγωγικότητα, την καινοτομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Στη διάρκεια της υπουργικής Συνόδου συμφωνήθηκε να διερευνηθεί σε ποια έκταση είναι δυνατή η συνεργασία ώστε να επιτευχθεί ένα συγκεκριμένο επίπεδο συντονισμού των πολιτικών που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ανισορροπιών αυτών.

Τα αποτελέσματα της υπουργικής Συνόδου του ΟΟΣΑ θα παρουσιάσει την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, υπό την προεδρία του οποίου πραγματοποιείται το Φόρουμ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ