Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες με αυξημένη κατανάλωση βιταμίνης D και ασβεστίου έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.

Ερευνητική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Ταφτς-Νέα Αγγλία με επικεφαλής τον Δρ Αναστάσιο Πίττα, μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν 83.779 γυναίκες οι οποίες είχαν εγγραφεί στη μελέτη Nurses’ Health Study.

Οι γυναίκες δεν είχαν ιστορικό διαβήτη, καρδιαγγειακής νόσου ή καρκίνου όταν εγγράφηκαν στη μελέτη. Η κατανάλωση βιταμίνης D και ασβεστίου από τροφές και συμπληρώματα διατροφές εκτιμούνταν κάθε δυο με τέσσερα χρόνια.

Συνολικά 4.843 νέες περιπτώσεις διαβήτη καταγράφηκαν σε μια περίοδο 20 ετών.

«Βάση των τελευταίων κατευθυντήριων οδηγιών από το Ινστιτούτο Ιατρικής, μόλις το 3% των γυναικών στη μελέτη μας είχε επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D και μόλις το 24% επαρκή πρόσληψη ασβεστίου», αναφέρει ο Δρ Πίττας.

Η συνολική πρόσληψη βιταμίνης D δεν συσχετιζόταν σημαντικά με τον διαβήτη τύπου ΙΙ, αλλά παρατηρήθηκε διαφορά όταν επρόκειτο για συμπλήρωμα βιταμίνης D.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη μεταξύ γυναικών με την υψηλότερη κατανάλωση βιταμίνης D από συμπληρώματα συγκριτικά με γυναίκες με τη χαμηλότερη κατανάλωση.

Οι γυναίκες με την υψηλότερη συνολική πρόσληψη ασβεστίου είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη συγκριτικά με αυτές με τη χαμηλότερη. Στην προκειμένη περίπτωση, η πηγή του ασβεστίου δεν έκανε πολύ διαφορά. Ο κίνδυνος ήταν 18% χαμηλότερος μεταξύ των γυναικών στην ομάδα με την υψηλότερη πρόσληψη ασβεστίου από συμπληρώματα διατροφής.

Συνολικά, ο χαμηλότερος κίνδυνος διαβήτη παρατηρήθηκε μεταξύ των γυναικών με την υψηλότερη συνδυαστική κατανάλωση ασβεστίου και βιταμίνης D συγκριτικά με εκείνες με την χαμηλότερη κατανάλωση.

health.in.gr