Πληροφορίες για τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εντός του Ιράκ
Δημοσιεύματα του κουρδικού Τύπου υποστηρίζουν ότι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εισήλθαν στο Ιράκ για να καταδιώξουν Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ και ότι το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από την Αγκυρα την απόσυρσή τους. Διαψεύδουν Τούρκοι αξιωματούχοι.
37
Δημοσιεύματα του κουρδικού Τύπου στο βόρειο Ιράκ υποστηρίζουν ότι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, περνώντας τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, εισήλθαν στο ιρακινό έδαφος για να καταδιώξουν Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ.
Ο κουρδικός δικτυακός τόπος Ριζγκαρί, μετέδωσε ότι οι ειδικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού διεξάγουν επιχειρήσεις-αστραπή εντός της ελεγχόμενης από το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν περιοχής του βορείου Ιράκ.
Σύμφωνα, με την ίδια πηγή, ο κουρδικής καταγωγής υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσγιάρ Ζεμπαρί, ζήτησε από τον πρέσβη της Τουρκίας στη Βαγδάτη, Ουνάλ Τσεβικγκιόζ, τον τερματισμό της «θερμής καταδίωξης» των Κούρδων ανταρτών εντός του ιρακινού εδάφους. Το ίδιο αίτημα μετέφερε και ο πρέσβης του Ιράκ στην Αγκυρα, Σαμπάχ Ομράν, στον ειδικό εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για το Ιράκ, Ογούζ Τσελίκολ. Κουρδικές πηγές κάνουν μάλιστα λόγο για επίδοση εκ μέρους του Ιράκ στην Τουρκία σχετικής νότα, πληροφορία που αναδημοσιεύεται και από την τουρκική Hurriyet στο δικτυακό της τόπο.
Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ναμίκ Ταν, ο οποίος επιβεβαιώνοντας την συνάντηση Ομράν-Τσελίκολ δήλωσε.
«Στη συνάντηση επισημάνθηκε στον πρέσβη του Ιράκ ότι οι συγκέντρωση δυνάμεων στην περιοψή πλησίον των συνόρων Τουρκίας-Ιράκ αποσκοπεί στην ασφάλεια της μεθορίου, τα μέτρα αυτά λαμβάνονται τακτικά κάθε χρόνο την άνοιξη καθώς και πως τα μέτρα αυτά επιβάλλονται από την παρουσία και δράση του ΡΚΚ στο Ιράκ, γεγονός που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας, Ιράκ και ΗΠΑ».
Ο κ. Ταν ανέφερε επίσης ότι διατυπώθηκε εκ νέου στον Ιρακινό αξιωματούχο το πάγιο αίτημα της Τουρκίας για εκδίωξη του ΡΚΚ από το Ιράκ.
Κατά το παρελθόν, η Τουρκία επικαλούμενη μία συμφωνία που είχε υπογράψει με τη Βαγδάτη είχε πραγματοποιήσει επιχειρήσεις «θερμής καταδίωξης» κατά των ανταρτών του ΡΚΚ εντός του Ιράκ. Την περασμένη Κυριακή, ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, είχε δηλώσει ότι οι τουρκικές δυνάμεις διατηρούν το δικαίωμα να διεξάγουν επιχειρήσεις εκτός των τουρκικών συνόρων εντός του Ιράκ, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Πάντως, Τούρκοι αξιωματούχοι φέρονται να δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters «ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καταδίωξη των ανταρτών πέραν των συνόρων», διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα στον τουρκικό Τύπο.
Από την πλευρά του ο επίσης κουρδικής καταγωγής Ιρακινός πρόεδρος, Τζαλάλ Ταλαμπανί, εξέφρασε προ ημερών την ανησυχία του για τη συγκέντρωση τουκρικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα Τουρκίας – Ιράκ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Προσπάθησα πολύ να σε αγαπήσω, είμαι παιδί σου» – Η Μαρία Ελένη Λυκουρέζου για τα γενέθλια του πατέρα της
- Υπέγραψε και το Μαρούσι την αναθεωρημένη Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες
- Μπορεί η διπλωματία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν να αποδώσει καρπούς; Τα περιθώρια στενεύουν
- Τι λένε για τον Κέντρικ Ναν: «Το ζήτημα δεν είναι μόνο ιατρικό…»
- ΠΑΣΟΚ: Βαθιά αντιλαϊκή απόφαση οι αυξήσεις του κόστους νερού στους Δήμους της Αττικής
- Λακαφώσης για δυστύχημα στα Τέμπη: Τα καθίσματα λειτούργησαν ως προσάναμμα, ήταν σκέτο πανί
