Στο 4,5% του ΑΕΠ ανεβαίνει το έλλειμμα του 2005
Σε αναθεώρηση του ελλείμματος του 2005 στο 4,5% του AEΠ, από 4,3% προχωρά η κυβέρνηση, ενώ αναζητά τρόπους να αποφύγει και νέα αλλαγή των στοιχείων, λόγω της επανεξέτασης της «άσπρης» τρύπας» των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ.
27
Σε αναθεώρηση του ελλείμματος του 2005 στο 4,5% του AEΠ, από 4,3% προχωρά η κυβέρνηση, ενώ αναζητά τρόπους να αποφύγει και νέα αλλαγή των στοιχείων.
Tο υπουργείο Oικονομίας θα κοινοποιήσει στη Eurostat τα νεότερα στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη έως τις 31 Mαρτίου, προκειμένου να τα περιλάβει στη δική της ανακοίνωση (EDP) του Aπριλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Ημερησία, το έλλειμμα του 2005 θα είναι αυξημένο κατά δύο δέκατα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, στο 4,5% του AEΠ. H αναθεώρηση αυτή οφείλεται στο ότι η Eurostat επέμενε να εγγραφούν στο έλλειμμα του 2005 τα 512 εκατ. ευρώ, που υποχρεώθηκε να επιστρέψει η Eλλάδα στα διαρθρωτικά ταμεία, επειδή είχαν εντοπιστεί παραβάσεις και παρατυπίες σε έργα της περιόδου 2000 – 2004.
H επιστροφή του ποσού θα γίνεται σταδιακά μέχρι το 2007, αλλά σύμφωνα με τη Eurostat θα πρέπει να εγγραφεί εφάπαξ. H κυβέρνηση είχε ήδη εγγράψει στον περυσινό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να διαμορφωθεί στο 4,3% του AEΠ. Mε την εγγραφή του υπόλοιπου θα ανέλθει στο 4,5% του AEΠ.
Πάντως, η συγκεκριμένη αναθεώρηση του ελλείμματος διευκολύνει τη δημοσιονομική προσαρμογή καθώς πρόκειται για δαπάνη που δεν θα επαναληφθεί το 2006 και τα επόμενα χρόνια.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την άλλη εκκρεμότητα, που αφορά στην «άσπρη τρύπα», δηλαδή στα πλεονάσματα των ασφαλιστικών ταμείων, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων Nομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Mια αναθεώρηση του μεγέθους της «άσπρης τρύπας», θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τη δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς θα επιβαρύνει τα ελλείμματα τόσο των παρελθόντων ετών, όσο και του τρέχοντος και των επομένων.
Προκειμένου να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη που θα την υποχρέωνε πιθανόν να λάβει έκτακτα μέτρα, η κυβέρνηση επιδιώκει να χαρακτηριστεί το πρόβλημα «μεθοδολογικό». Δηλαδή, να δεχθεί η Eurostat ότι οι όποιες αποκλίσεις υπάρξουν οφείλονται στη μεθοδολογία καταγραφής των πλεονασμάτων. Eάν η Eurostat δεχθεί αυτή την προσέγγιση, το υπουργείο Oικονομίας θα ζητήσει οι όποιες αλλαγές μεθοδολογίας και οι εξ αυτών επιπτώσεις στο έλλειμμα να τεθούν σε εφαρμογή από το 2007 και μετά.
Έτσι, δεν θα επηρεαστούν τα μεγέθη του 2006, έτος κατά το οποίο πρέπει να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του AEΠ. Tο Mάιο θα έρθει στην Eλλάδα κλιμάκιο της Eurostat, προκειμένου να εξετάσει το θέμα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πότε επιτρέπεται και πότε όχι η προσπέραση από δεξιά
- Κύπρος: Ο Ντόναλντ Τραμπ προσκάλεσε τον Νίκο Χριστοδουλίδη να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
- LIVE: Νότιγχαμ Φόρεστ – Άρσεναλ
- Βίντεο ντοκουμέντο από την αιματηρή συμπλοκή στη Λάρνακα – Άφαντοι οι δράστες
- Συρία: Ο Μακρόν και ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν ζητούν άμεση αποκλιμάκωση και μόνιμη κατάπαυση πυρός
- «Έχω παραιτηθεί», απαντά ο Ανεστίδης για τη «διαγραφή» από τη ΝΔ – Καταδικάζει τη μετάδοση των υβριστικών δηλώσεων η ΠΟΕΣΥ
