53

Την εκτίμηση ότι η απόφαση της Eurostat για την καταγραφή των αμυντικών δαπανών στους εθνικούς λογαρισμούς δεν θα έχει ουσιαστική επίπτωση στο δημοσιονομικό έλλειμμα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι, με την εφαρμογή του προϋπολογισμού και τις πολύ θετικές ενδείξεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα, η ελληνική οικονομία θα μπορέσει την άνοιξη του 2007, όταν θα αξιολογηθεί η πρόοδος του 2006, να εξέλθει από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το κατά πόσο η εν λόγω απόφαση της Eurostat για τις αμυντικές δαπάνες μπορεί να οδηγήσει σε αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ο Γ.Αλογοσκούφης παρατήρησε ότι πρόκειται για μια αλλαγή των κανόνων που γίνεται στο μέσο μιας διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και επισήμανε ότι η αλλαγή αυτή δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τα ελλείμματα των επόμενων χρόνων.

Σε ό,τι αφορά τα ελλείμματα των προηγούμενων χρόνων, ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι η Εurostat έχει ήδη αποφανθεί με την έκθεσή της του Νοεμβρίου του 2004, στην οποία είναι ξεκάθαρο πως τα ελλείμματα αυτά δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Παράλληλα, ο Γ.Αλογοσκούφης εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συζήτηση επί του προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας που θα διεξαχθεί στη συνεδρίαση των χωρών-μελών της ευρωζώνης και στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι η σχετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο, βάσει της οποίας θα γίνει η συζήτηση, είναι γενικά θετική τόσο για την πρόοδο που σημειώθηκε το 2005 όσο και για τις προοπτικές για το 2006.

Ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ακόμη ότι «θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός όπως έχει ψηφιστεί από τη Βουλή» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την εφαρμογή του προϋπολογισμού και τις πολύ θετικές ενδείξεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα, η ελληνική οικονομία θα μπορέσει την άνοιξη του 2007, όταν θα αξιολογηθεί η πρόοδος του 2006, να εξέλθει από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ