28

Αποστάσεις από τους χειρισμούς της Vodafone στην υπόθεση των υποκλοπών λαμβάνει η κυβέρνηση, με αφορμή το πόρισμα της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) η οποία αφήνει σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς της εταιρείας.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος διετύπωσε δύο επισημάνσεις που, όπως είπε, προκύπτουν από την δημοσιοποίηση της έκθεσης της ΑΔΑΕ.

Κατά πρώτο λόγο, ο κ. Αντώναρος αναφέρθηκε στην αποκάλυψη των εμπειρογνωμόνων ότι τα κέντρα παρακολούθησης ήταν τρία, αφού λειτουργούσαν δύο κεραίες εκπομπής στην περιοχή του Κηφισσού και μία στην Παιανία.

Από την κοινοποίηση της υπόθεσης στην κυβέρνηση από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, είπε ο κ. Αντώναρος, έλειπε το βασικό στοιχείο σχετικά με το τρίτο κέντρο παρακολούθησης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αξιοπιστία και τις σκοπιμότητες που υποκρύπτονται πίσω από αυτήν την κίνηση.

Κατά δεύτερο λόγο, αναφέρθηκε στους υπαινιγμούς της ΑΔΑΕ για ευθύνη της εταιρείας, καθώς η Vodafone δήλωσε ότι δεν διατηρεί στα αρχεία της τα πλήρη στοιχεία που ζητήθηκαν το επίμαχο διάστημα.

Στην τελευταία παράγραφο του πορίσματος της ΑΔΑΕ, είπε ο εκπρόσωπος, αναφέρεται ότι η εταιρεία Vodafone παρέδωσε στην ανεξάρτητη Αρχή στοιχεία για ορισμένες μόνο ημερομηνίες, δηλώνοντας ότι δεν διατηρεί στα αρχεία της τα πλήρη στοιχεία που της ζητήθηκαν.

Υπενθυμίζω, πρόσθεσε ο κ. Αντώναρος, ότι σε απόσπασμα πρόσφατης επίσημης ανακοίνωσης της εταιρείας γινόταν λόγος για «ακριβή εικόνα» η οποία «είχε αποτυπωθεί πλήρως σε μαγνητικά μέσα».

Η αποκάλυψη όλο και περισσότερων στοιχείων αποδεικνύει την ορθότητα της προσέγγισης της κυβέρνησης να στείλει την υπόθεση αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση της στην Δικαιοσύνη ώστε να διερευνηθεί πλήρως κάθε πτυχή της, δήλωσε ο κ. Αντώναρος, ο οποίος δεν σχολίασε εάν το περιεχόμενο του πορίσματος συνεπάγεται και νομικές ευθύνες του διευθύνοντος συμβούλου της Vodafone Γιώργου Κορωνιά, ούτε και το γεγονός της προαγωγής του από τη μητρική εταιρεία.

Νωρίτερα, στο ερώτημα για τα νέα στοιχεία που αποκάλυψε η ΑΔΑΕ για την υπόθεση των υποκλοπών ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος είχε δηλώσει στην Ελευθεροτυπία ότι «ουδέποτε τέθηκαν στη διάθεση της κυβέρνησης τα συγκεκριμένα στοιχεία που αναφέρονται στην έκθεση ευρημάτων της ΑΔΑΕ».

Στο ζήτημα των υποκλοπών αναφέρθηκε και ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος όμως δεν θέλησε να προσθέσει κάτι στις δηλώσεις του προκατόχου Γιώργου Βουλγαράκη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Παράλληλα, ο κ. Πολύδωρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι από αστυνομικής πλευράς έγιναν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες, καθώς και ότι σωστά η κυβέρνηση παρέπεμψε το θέμα στη δικαιοσύνη.

Εντύπωση προκάλεσε πάντως η δήλωση του κ. Πολύδωρα ότι «αν ήταν να επιλέξω τη Δικαιοσύνη ή την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου, θα επέλεγα φυσικά τη Δικαιοσύνη», χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Αρχή «άγουρη».

Σε ερώτηση για το θέμα του Τσαλικίδη είπε ότι είναι ένα θέμα το οποίο η Αστυνομία δεν αγγίζει σήμερα και σ αυτό απαιτείται η πλήρη διαλεύκανση από τη δικαιοσύνη στην οποία και ευρίσκεται.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ