30

Αγωγή κατά του Πενταγώνου κατέθεσε ο νομικός σύμβουλος των Times της Νέας Υόρκης ζητώντας στοιχεία για τις παρακολουθήσεις των πολιτών από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ. Έρευνα για το θέμα ζητούν από τον Μπους και βουλευτές των Δημοκρατικών.

Η εφημερίδα αξιώνει να της παραδοθεί κατάλογος με τα εσωτερικά μνημόνια και τα ηλεκτρονικά μηνύματα που σχετίζονται με το πρόγραμμα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων χωρίς δικαστική άδεια.

Επίσης ζητεί να της αποκαλυφθούν τα ονόματα των φυσικών προσώπων, ή ομάδων που παρακολουθούνταν.

Η εφημερίδα είχε ζητήσει να τις παραδωθούν τα έγγραφα από τον Δεκέμβριο, οπότε κι αποκάλυψε με δημοσιεύματά της την υπόθεση, επικαλούμενη την Πράξη για την Ελευθερία της Πληροφόρησης.

Ωστόσο προσέφυγε σε αγωγή καθώς δεν ικανοποιήθηκε από την απάντηση του Πενταγώνου, ότι το αίτημά της «προωθείται κατά το δυνατόν ταχύτερα».

Ο δικηγόρος της εφημερίδας Ντέιβιντ ΜακΚρόου παραδέχθηκε ότι ο κατάλογος που ζητούν οι Τimes είναι μακρύς, όμως τονίζει πως το Πεντάγωνο δεν επικαλέσθηκε τον λόγο «των ασυνήθιστων συνθηκών», μία νομοθετική πρόβλεψη που επιτρέπει την παροχή επιπλέον χρόνου στο Πεντάγωνο για να απαντήσει.

Εξάλλου, βουλευτές των Δημοκρατικών κάλεσαν τον Μπους να διατάξει ειδική έρευνα για το πρόγραμμα εσωτερικών παρακολουθήσεων, την ώρα που Ρεπουμπλικάνοι συνάδελφοί τους ετοιμάζονται να ψηφίσουν νομοσχέδιο που θα θέτει το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα υπό δικαστική αναθεώρηση.

Σε επιστολή τους, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, 18 βουλευτές των Δημοκρατικών τονίζουν ότι είναι αναγκαίο να συγκροτηθεί ένα ανεξάρτητο ερευνητικό σώμα για την υπόθεση.

Οι Δημοκρατικοί, αλλά και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενδεχομένως υπερέβη τις συνταγματικές δικαιοδοσίες του και παραβίασε την Πράξη Εξωτερικής Παρακολούθησης από την Αντικατασκοπία, η οποία επιβάλλει την έκδοση ειδικών ενταλμάτων για την υποκλοπή συνδιαλέξεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters