«Όχι» στην παρέμβαση της ισπανικής κυβέρνησης στην εξαγορά της Endesa λέει η ΕΕ
Πιστή στις αρχές της να δημιουργήσει μια πανευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε την ισπανική κυβέρνηση να μην εμποδίσει τη γερμανική E.ON να αγοράσει την πρώην κρατική εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ισπανίας, Endesa.
27
Πιστή στις αρχές της να δημιουργήσει μια πανευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε την ισπανική κυβέρνηση να μην εμποδίσει τη γερμανική E.ON να αγοράσει την πρώην κρατική εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ισπανίας, Endesa.
Όπως αναφέρει Το Βήμα, η Επιτροπή προειδοποίησε την Μαδρίτη ότι ενδέχεται να την οδηγήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν συνεχίσει να προσπαθεί να διατηρήσει την εθνική ταυτότητα του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Η E.ON έχει προσφέρει 29,1 δισ. ευρώ για την Endesa, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για εταιρεία κοινής ωφέλειας, ενώ η ισπανική κυβέρνηση υποστηρίζει την προσφορά της -ισπανικής- Gas Natural για την εξαγορά της Endesa.
Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να αφαιρέσει τα εθνικά εμπόδια και να δημιουργήσει μια πανευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, η αξία της οποίας υπολογίζεται στα 250 δισ. ευρώ, και να ρίξει τις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές.
Oι Ευρωπαίοι αρμόδιοι βρίσκονται ήδη σε ανάλογες μάχες με χώρες όπως η Γαλλία και η Πολωνία, οι οποίες επιχειρούν να προστατεύσουν τις εταιρείες τους από την εξαγορά από ξένες εταιρείες. Σημειωτέον ότι η Ισπανία έχει επωφεληθεί από την πτώση των εθνικών εμποδίων στις οικονομικές συναλλαγές, καθώς η ισπανική Santander Central Hispano έχει πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη διασυνοριακή εξαγορά στην ιστορία της Ευρώπης με την απόκτηση της αγγλικής Abbey National αντί 9,4 δισ. στερλινών το 2004.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σύνοδος στο Νταβός: Ο Τραμπ προσγειώθηκε στη Ζυρίχη – Διπλωματικός πυρετός ενόψει της ομιλίας του
- Τι αλλάζει στη χρηματοδότηση του γαλλικού κινηματογράφου και γιατί έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις
- Η ΚΕΔ ανακοίνωσε τους ορισμούς για την 18η αγωνιστική της Super League: Σιδηρόπουλος στο Καραϊσκάκη, Ευαγγέλου στην Τρίπολη
- Mercosur: «Στον πάγο» η συμφωνία – Παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
- Πάνω από τριάντα πόντοι το ύψος του χιονιού στο Μουζάκι-Συστάσεις της Δημοτικής Αρχής στους πολίτες
- Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 24χρονος που παρέσυρε και σκότωσε 27χρονη δύο μέρες πριν τον γάμο της
