27

Η πρόσφατη επίσκεψη της Βάσως Παπανδρέου στις Βρυξέλλες και οι επαφές που είχε με κοινοτικούς αξιωματιούχους για την οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη στη Βουλή.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών υποθέσεων για τα αποτελέσματα των προσφάτων συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, ο κ. Αλογοσκούφης μίλησε για μείζον ζήτημα που προκύπτει από την «εν κρυπτώ και παραβύστω», όπως την χαρακτήρισε, επίσκεψη της κ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, ρώτησε εάν αληθεύει ότι η κ. Παπανδρέου, «χωρίς καμία σχετική ανακοίνωση», βρίσκεται στις Βρυξaέλλες και συναντά στελέχη της Κομισιόν, σε μία περίοδο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά σε αξιολόγηση του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Εάν στις Βρυξέλλες τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνουν τα έωλα επιχειρήματα τους για την πορεία της οικονομίας μας, τότε δεν μιλάμε για αντιπολίτευση που γίνεται στην ελληνική Βουλή, αλλά για αντιπολίτευση που αντιπολιτεύεται την Ελλάδα στο εξωτερικό. Σε κανέναν δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να αντιπολιτεύεται τη χώρα» είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομίας, ο κ. Αλογοσκούφης επιμένει στις «κατηγορίες» κατά του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «δεν αμφισβητώ το δικαίωμά τους να ενημερώνονται, αλλά δεν καταλαβαίνω το λόγο της μυστικότητας. Να υπάρχουν μυστικές συναντήσεις και να επαναλαμβάνονται στις Βρυξέλλες τα επιχειρήματα που ακούγονται εδώ, τα οποία είναι αστήρικτα. Κρυφές συναντήσεις υποδηλώνουν κρυφές επιδιώξεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος είπε ότι «οι πληροφορίες για επαφές στελεχών του ΠΑΣΟΚ με αξιωματούχους της ΕΕ που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας δημιουργούν απορίες και προκαλούν σκέψεις για το αν το ΠΑΣΟΚ πέρα από τη δημόσια δραστηριότητά του διαθέτει και δεύτερη, αθέατη, δραστηριότητα».

ΠΑΣΟΚ: Αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης

Για σχέδιο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το θέμα των υποκλοπών έκαναν λόγο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστικά, ο Γ.Φλωρίδης είπε ότι δεν απαιτείται άδεια του κ. Αλογοσκούφη για να επισκεφθούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τις κοινοτικές υπηρεσίες ενώ ο Α.Μακρυπίδης θεώρησε τον κ. Αλογοσκούφη υπεύθυνο για τη διοχέτευση του «χαλκευμένου δημοσιεύματος», όπως το χαρακτήρισε.

Επίσης, ο Κ.Γείτονας είπε ότι η κ. Παπανδρέου είχε λάβει την άδεια της Βουλής για απουσία στο εξωτερικό. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Ν.Χριστοδουλάκης μίλησε για «αντεθνικές ερωτήσεις» που κατέθεταν, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ευρωβουλευτές της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης χαρακτήρισε την αντιπαράθεση ως σκιαμαχία μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και αναρωτήθηκε τι συζητείται στην κλειστή λέσχη Μπίλντεμπεργκ όπου μετείχαν στελέχη και από τα δύο κόμματα.

Σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, η κ. Παπανδρέου λέει ότι «δεν γνωρίζω τι φοβάται ο κ. Αλογοσκούφης, αλλά από τις δηλώσεις του φαίνεται ότι είναι σε πανικό» και προσθέτει:

«Όσο δε για τα λεγόμενά του περί υπονόμευσης, δυστυχώς, τα έχει καταφέρει μόνος του πολύ καλά με τη δήθεν απογραφή. Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι "στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί". Είναι γνωστή η τακτική της ΝΔ και των ευρωβουλευτών της όταν ήταν στην αντιπολίτευση».

Απάντηση υπ.Οικονομίας

Σε ανταπάντησή του το υπουργείο Οικονομίας επιμένει ότι «αποκαλύπτονται περίτρανα οι κρυφές επιδιώξεις των μυστικών συναντήσεών τους στις Βρυξέλλες, που δεν είναι άλλες από την προάσπιση των κομματικών συμφερόντων του ΠΑΣΟΚ εις βάρος της οικονομίας. Η ανεύθυνη αυτή πρακτική είναι αδιέξοδη».

Το υπουργείο επισημαίνει, ακόμη: «Η κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική της διαφάνειας, σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση που επιλέγει χρόνια τώρα την πολιτική της συγκάλυψης και του ψεύδους. Με την πολιτική αυτή εξέθετε τη χώρα επί σειρά ετών και συνεχίζει και σήμερα με τέτοιου είδους ενέργειες να γίνεται τροχοπέδη στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία θα βάλουν οριστικά στο παρελθόν πρακτικές σαν αυτές που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ