Επαφές του Έλληνα πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον για το κυπριακό
Σειρά συναντήσεων με στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ είχε στην Ουάσιγκτον ο πρεσβευτής της Ελλάδας Αλ.Μαλλιάς, με στόχο τη «συστηματική ενημέρωση και αναλυτική καταγραφή» των ελληνικών θέσεων σε ό,τι αφορά τις προτάσεις που κατέθεσε η Τουρκία για το κυπριακό.
38
Σειρά συναντήσεων με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης είχε το τελευταίο διήμερο στην Ουάσιγκτον ο πρεσβευτής της Ελλάδας Αλέξανδρος Μαλλιάς, με στόχο τη «συστηματική ενημέρωση και αναλυτική καταγραφή» των ελληνικών θέσεων και αντιδράσεων σε ό,τι αφορά τις προτάσεις που κατέθεσε πρόσφατα η Τουρκία για το κυπριακό.
Οι επαφές περιελάμβαναν επίσκεψη του κ. Μαλλιά στο Πεντάγωνο, όπου συναντήθηκε με τον υφυπουργό Αμυνας, κ. Έντελμαν, και ενημερώσεις ανώτερων αξιωματούχων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, η ελληνική πλευρά υπογράμμισε ότι οι προτάσεις της Αγκυρας δεν είναι καινούριες, αλλά αποτελούν επανάληψη θέσεων που είχε παρουσιάσει και το Μάιο του 2005.
Επισημάνθηκε ότι με αυτές η Τουρκία επιχειρεί να επαναδιαπραγματευθεί το πλαίσιο της σχέσης της με την ΕΕ, το οποίο, όμως, ήδη αποτέλεσε αντικείμενο μακράς και επίπονης διαπραγμάτευσης κατά το χρονικό διάστημα έως τις 3 Οκτωβρίου, ενώ προβλήθηκε η θέση ότι η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ, όταν συμφωνήθηκε η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, και τώρα ουσιαστικά προσπαθεί να αποκλίνει από το κοινοτικό κεκτημένο.
Ο κ. Μαλλιάς υπενθύμισε ότι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας θα προέλθει μόνο ως απόρροια της πλήρους συμμόρφωσής της με τις αρχές της ΕΕ και τις υποχρεώσεις που αυτή επιβάλλει. Έθεσε, επίσης, στους συνομιλητές του τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά, όπως και την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και της αναγνώρισης από τις τουρκικές Αρχές της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η μαγική εικόνα των δημοσκοπήσεων
- Θεσσαλονίκη: Τι εξετάζουν οι Αρχές για τις δολοφονίες των δύο γυναικών στη Μενεμένη – Προφυλακιστέοι οι κατηγορούμενοι
- Πόσα κέρδισαν τα ελληνικά ξενοδοχεία το 2025 – Ποια ξεχώρισαν σύμφωνα με έρευνα
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (3/2): Πού θα δείτε τα ματς Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στη Euroleague και την Εθνική
- Σύντομα θα μπορείτε να επισκεφθείτε το εφηβικό δωμάτιο του Ντέιβιντ Μπόουι – «Ολόκληρος ο κόσμος μου»
- Νέα Πέραμος: Έξι μέρες ήταν ζωντανός ο 27χρονος πριν τον εκτελέσουν – Τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές



