Διαφορετική προσέγγιση από Μολυβιάτη και Στρο στο τουρκικό σχέδιο για το Κυπριακό
Οι τουρκικές προτάσεις για το Κυπριακό «αποτελούν θετικό βήμα προς τα εμπρός» υποστήριξε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, για δεχθεί την απάντηση του Π.Μολυβιάτη ότι οι προτάσεις δεν διαφέρουν από παλαιότερες που «δεν οδήγησαν πουθενά».
37
Οι τουρκικές προτάσεις για το Κυπριακό «αποτελούν θετικό βήμα προς τα εμπρός» υποστήριξε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, για δεχθεί την απάντηση του Έλληνα ομολόγου του Π.Μολυβιάτη ότι οι προτάσεις δεν διαφέρουν από παλαιότερες που «δεν οδήγησαν πουθενά».
Συγκεκριμένα κατά τη συνάντηση του Βρετανού υπουργού στην Αθήνα με τον κ. Μολυβιάτη το Κυπριακό βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας.
Οι δηλώσεις του ο επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με εκείνες των αξιωματούχων του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Όπως είπαν και τα Ηνωμένα Έθνη και ο επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση Όλι Ρεν, οι προτάσεις αποτελούν θετικό βήμα προς τα εμπρός, το οποίο δίνει την δυνατότητα για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις» υποστήριξε και τόνισε ότι «θα μπορούσαν να εξετασθούν προσεκτικά».
Σε ερώτηση σχετικώς με το κατά πόσο οι τουρκικές προτάσεις για το Κυπριακό είναι συμβατές με τις υποχρεώσεις της Αγκυρας που απορρέουν από το πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με τα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και της Κύπρου, ο Βρετανός υπουργός επιχείρησε να διαχωρίσει τα δύο θέματα: «Κάθε υποψήφιο μέλος αναλαμβάνει συγκεκριμένες υποχρεώσεις και πρέπει να τις εκπληρώσει» είπε και συνέχισε πως «οι προτάσεις της Τουρκίας αφορούν την επίλυση του Κυπριακού. Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα».
Νωρίτερα στην Αγκυρα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο κ. Στρο υποστήριξε ότι το τουρκικό σχέδιο άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία καλύτερης ατμόσφαιρας για την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Απαντώντας, ωστόσο σε ερωτήσεις της εφημερίδας Radikal, υπενθύμισε στην Τουρκία ότι έχει ξεκάθαρες υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να εκπληρώσει και ζήτησε την επικύρωση της επέκτασης του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας για την Τελωνειακή Ένωση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Από τη πλευρά του ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση μελέτησε πολύ προσεκτικά τις τουρκικές προτάσεις και επισήμανε ότι «το συμπέρασμα είναι ότι δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τις προτάσεις οι οποίες είχαν υποβληθεί τον περασμένο Μάιο και οι οποίες δεν οδήγησαν πουθενά».
Ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε ακόμη ότι «ανεβιώθη η σκέψη μιας τετραμερούς διάσκεψης» και τόνισε ότι «το πλαίσιο αυτό δεν είναι το κατάλληλο, καθώς το Κυπριακό αποτελεί διεθνές ζήτημα το οποίο συζητείται στο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών». Υπενθύμισε δε την δήλωση του κ. Ρεν ότι η Τουρκία έχει αναλάβει υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να εκπληρώσει και επανέλαβε την ελληνική θέση περί επανένωσης της Κύπρου κατά τρόπον ώστε όλοι οι κάτοικοι του νησιού να απολαύσουν τα οφέλη από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Εμείς επιθυμούμε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες οι οποίες θα εξασφαλίσουν ότι η νέα αυτή διαδικασία θα καταλήξει σε ένα ευτυχές αποτέλεσμα και δεν θα υπάρξει μια ακόμη αποτυχία» είπε ο κ. Μολυβιάτης, προσθέτοντας πως «η διατήρηση του σημερινού καθεστώτος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».
Πέραν του Κυπριακού πάντως οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν το καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και συζήτησαν μεταξύ άλλων για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις εκλογές στα Παλαιστινιακά Εδάφη, το Ιράκ και το Κοσσυφοπέδιο. Κατά τη συνάντηση δεν τέθηκε το θέμα των καταγγελιών για απαγωγές και ανακρίσεις Πακιστανών, όπως δήλωσε ο κ. Στρο απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Ο κ. Στρο νωρίτερα είχε γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ενώ την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣOΚ Γιώργο Παπανδρέου.Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- «Δεν θέλω να με λυπάται ο κόσμος, θέλω να φύγω όρθιος»: Ο Μανώλης Μητσιάς είναι έτοιμος να «κρεμάσει» το μικρόφωνό του
- Ηράκλειο Κρήτης: Μπούκαραν σε σπίτι, προκάλεσαν φθορές, τραυμάτισαν άτομο και έκλεψαν ελαιουργικές βέργες
- Λόρα: «Έχει ταξιδέψει στη Γερμανία η 16χρονη – Η αεροπορική εταιρεία δεν απάντησε ποτέ στην ΕΛ.ΑΣ.»
- Ελλάδα – Ουγγαρία: Ώρα μεταλλίου για τα χρυσά κορίτσια του πόλο
- Πυρά ΠΑΣΟΚ σε Γεωργιάδη: Η κυβέρνηση αμφισβητεί τους μηχανισμούς ελέγχου που την ενοχλούν
- «Ποιο είναι το κόστος ενός πιθανού… διαζυγίου του Αταμάν με τον Παναθηναϊκό»
