Η Κωνσταντινούπολη θέτει υποψηφιότητα για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2010
Την ανάδειξή της σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το έτος 2010 επιδιώκει η Κωνσταντινούπολη, με τον κυβερνήτη Μ.Γκιουλέρ να επισημαίνει πως η εκλογή της Πόλης θα συμβάλλει στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και σε μία πιο δημοκρατική κοινωνία των πολιτών.
51
Υποψηφιότητα για την ανάδειξή της σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το έτος 2010 υπέβαλε η Κωνσταντινούπολη στις Βρυξέλλες.
Ο κυβερνήτης Μ.Γκιουλέρ υπογράμμισε ότι η Πόλη έχει μία σημαντική ευρωπαϊκή κληρονομιά και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ανάδειξή της σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης θα συμβάλει στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και στην ανάδειξη μίας πιο δημοκρατικής κοινωνίας των πολιτών, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.
Παράλληλα, ο δήμαρχος Κ.Τομπάς θέλοντας να τονίσει την πολυπολιτισμικότητα της Κωνσταντινούπολης υπενθύμισε πως πρόκειται για μία πόλη με 4.500 χρόνια ιστορίας, στην οποία «εδώ και αιώνες συνυπάρχουν στον ίδιο δρόμο μία χριστιανική εκκλησία, μία συναγωγή και ένα τζαμί».
Όπως είπε ο Κ.Τομπάς, τα 12 εκατομμύρια κατοίκων της Κωνσταντινούπολης αποτελούν το 20% του πληθυσμού της Τουρκίας και αντιπροσωπεύουν το 43% της εθνικής οικονομίας. Συνεπώς η εκλογή της πόλης αυτής ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης δεν μπορεί παρά να συμβάλει στην ανάπτυξή της, κατέληξε.
Υπενθυμίζεται ότι ο θεσμός της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ το 1985 ύστερα από πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, η οποία θεωρούσε ότι ο θεσμός αυτός θα συμβάλει στην προσέγγιση των λαών της Ευρώπης.
Το 1999, το Συμβούλιο Υπουργών αποφάσισε να αλλάξει τη διαδικασία επιλογής των πόλεων από το 2005 και μετά, επιτρέποντας και σε πόλεις τρίτων χωρών να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους για να γίνουν πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Γαλλία – Αγγλία: Αυτές είναι οι ενδεκάδες του μικρού τελικού
- Ο Ντόναλντ Τραμπ, το Ιράν και τα φτερά του Ίκαρου – Μια προσωπική βεντέτα ίσως οδηγεί τις ΗΠΑ στην καταστροφή
- Η Μέγκαν Φοξ «βγάζει γλώσσα» σε χρήστη του Instagram που την κρίνει χωρίς λόγο
- Σε κόντρα ΗΠΑ – Νότια Κορέα για τα… δεδομένα μιας εταιρείας
- Στην Αθήνα ο Φαν Ντρόνγκελεν για να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό
- «Εισβολή» κινεζικών αυτοκινήτων στη Μεγάλη Βρετανία
- Μπάρμπεκιου για την Αργεντινή πριν τον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ (pic,vid)
- Ο Ζόραν Μαμντάνι για τον ενδεχόμενο σύλληψης του Νετανιάχου στη Νέα Υόρκη – «Είναι εγκληματίας πολέμου», λέει
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442