38

Η ισπανική κυβέρνηση συμφώνησε να δώσει στους αγρότες φοροαπαλλαγές, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υψηλές τιμές των καυσίμων. Πρόκειται για την τελευταία μιας σειράς συμβιβαστικών προτάσεων εκ μέρους της ισπανικής κυβέρνησης μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις που προκάλεσε η αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Το συνολικό κόστος του πακέτου των φοροαπαλλαγών θα ανέλθει στα 400 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι οι αγρότες θα εξαιρεθούν από τον ειδικό φόρο στα καύσιμα, που επιβαρύνει τις τιμές ανά λίτρο κατά 12 έως 15%. Παράλληλα θα αυξηθεί ο φόρος προστιθέμενης αξίας στα αγροτικά προϊόντα.

Επίσης, το υπουργείο Γεωργίας δεσμεύτηκε ότι από το 2009 θα διατεθεί το λεγόμενο επαγγελματικό ντίζελ, που θα υπόκειται σε διαφορετική φορολόγηση.

Τον περασμένο μήνα οι Ισπανοί αγρότες είχαν αποκλείσει πολλούς δρόμους σε όλη τη χώρα με τρακτέρ, ζητώντας χαμηλότερες τιμές καυσίμων. Οι κινητοποιήσεις εντάθηκαν μετά την επιδότηση που εξασφάλισαν οι αλιείς για τα καύσιμα των σκαφών τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters