Σικάγο: Δύο μερίδες σόγιας την ημέρα μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη έως και 9% αρκεί η σόγια να μην είναι μαγειρεμένη, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε σε επιστημονικό συνέδριο που διεξήχθη στο Σικάγο.

Ο Δρ Τζέιμς Αντερσον του Πανεπιστημίου του Κεντάκι επανεξέτασε στοιχεία 57 μελετών για την επίδραση των πρωτεϊνών της σόγιας στην χοληστερόλη και παρατήρησε ότι μπορεί να προκύψει 8% με 9% πτώση της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) ή «κακής» χοληστερόλης από την κατανάλωση ωμής πρωτεΐνης σόγιας με τη μορφή δύο μερίδων (340ml) γάλακτος σόγιας την ημέρα ή δύο (57 γραμμαρίων) μερίδων τυριού σόγιας.

Όφελος προκύπτει επίσης και από προϊόντα σόγιας όπως τα φυστίκια, η προσθήκη σκόνης σόγιας σε τροφές ή το edamame, μια ωμή ή ημιβρασμένη μορφή φασολιού σόγιας ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιαπωνία.

«Οι πρωτεΐνες της σόγιας αυξάνουν τη δραστηριότητα των υποδοχέων της LDL κυρίως στο ήπαρ, το οποίο την αποβάλει από τον οργανισμό. Η κατανάλωση σόγιας λοιπόν, αυξάνει τη δραστηριότητα των ενζύμων που διασπούν την χοληστερόλη», εξηγεί ο Δρ Αντερσον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διπλασιασμός της καταναλισκόμενης ποσότητας σόγιας συντελεί σε μείωση της χοληστερόλης κατά επιπλέον 1% με 2%, επομένως οι λάτρεις της σόγιας δεν θα πρέπει να προβούν σε υπερβολές.

Τέλος, η συνιστώμενη ποσότητα σόγιας θα πρέπει να καταναλώνεται σε δυο ξεχωριστές μερίδες και όχι σε μια διότι αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ικανότητα του οργανισμού να επεξεργαστεί την ποσότητα της πρωτεΐνης.

health.in.gr