«Γρηγορείτε» λέει ο Τσαρλς Ρις για αγορά ενέργειας, ΣΔΙΤ και φορολογική μεταρρύθμιση
Παρέμβαση για τα θέματα οικονομίας και διαφάνειας έκανε ο Αμερικανός πρέσβης Τσαρλς Ρις. Ζήτησε από την Ελλάδα επιτάχυνση σε φορολογικές μεταρρυθμίσεις, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τις ΣΔΙΤ, ενώ τόνισε ότι η χώρα υπολείπεται σε θέματα διαφάνειας.
71
Παρέμβαση για τα θέματα οικονομίας και διαφάνειας έκανε ο Αμερικανός πρέσβης Τσαρλς Ρις. Ζήτησε από την Ελλάδα επιτάχυνση σε φορολογικές μεταρρυθμίσεις, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τις ΣΔΙΤ, ενώ τόνισε ότι η χώρα υπολείπεται σε θέματα διαφάνειας.
Σε ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ο Αμερικανός πρεσβευτής επισήμανε: «Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει το βηματισμό της κυρίως στους τομείς των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, της απελευθέρωσης στην αγορά ενέργειας και την ενθάρρυνση της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, προκειμένου να συνεχίσει να επωφελείται από τις πολιτικές και οικονομικές μεταμορφώσεις που συντελούνται στη γειτονιά της» ανέφερε συγκεκριμένα, μιλώντας στο 16ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Ο κ. Ρις υπογράμμισε ακόμη ότι για την προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδύσεων, στις οποίες το μερίδιο της Ελλάδας παραμένει μικρό, απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια για περισσότερη διαφάνεια και πάταξη της διαφθοράς, λιγότερη γραφειοκρατία και μεγαλύτερη βεβαιότητα ως προς τη νομοθεσία που διέπει τις επιχειρήσεις.
Για το θέμα της διαφάνειας ο Αμερικανός πρεσβευτής είπε ότι «δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει πολύ καλή φήμη σε αυτό το ζήτημα» και, σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης Transparency International το 2005, η Ελλάδα ήταν τέταρτη από το τέλος μεταξύ των 25 χωρών της ΕΕ.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη νέα δυναμική που περιβάλλει τόσο τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας όσο και τις χώρες της Μέσης Ανατολής, για να επιμείνει στην περίπτωση της Τουρκίας.
«Η Τουρκία» είπε, «άρχισε την ενταξιακή της πορεία προς την ΕΕ με τη σημαντική βοήθεια της Ελλάδας, μία απόφαση η οποία θα βοηθήσει να ενισχυθούν οι οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που συντελούνται στη χώρα. Αυτό είναι προς όφελος και της Ελλάδας».
Έφερε δε, ως παράδειγμα το ελληνοτουρκικό εμπόριο, το οποίο τετραπλασιάστηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε 1,75 δισ. δολάρια.
Είπε ακόμη ότι οι ιδιωτικοποιήσεις που συντελούνται στην Τουρκία βρίσκονται σε ένα ανταγωνιστικό «μέτωπο» με την Ελλάδα και σημείωσε ότι η Τουρκία πραγματοποίησε αυτή τη χρονιά ιδιωτικοποιήσεις ύψους 14 δισ. δολαρίων.
Ως προς τη νέα δυναμική που διαμορφώνεται στα βόρεια σύνορά μας, ανέφερε την επερχόμενη ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ, τονίζοντας ότι η Ρουμανία μείωσε το συντελεστή φορολογήσης επιχειρήσεων από 25 σε 16% το 2004, ενώ η Ελλάδα έχει αποφασίσει να μειώσει το συντελεστή αυτό από 35% σε 25%.
Όσο για τη Μέση Ανατολή, ο κ. Ρις είπε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις επωφελούνται από τη μακρά ιστορία καλών σχέσεων με την περιοχή, με αποτέλεσμα τα τελευταία οκτώ χρόνια το ελληνικό εμπόριο με τις αραβικές χώρες έχει να διπλασιαστεί από τα δύο δισ. ευρώ το 1997 σε τέσσερα δισ. ευρώ το 2004.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Τραμπ: Θάβει το τσεκούρι του πολέμου με τον Πέτρο της Κολομβίας; Τι συζήτησαν
- Οι Ισπανοί διαιτητές θα τιμωρούνται στις δυο παρεμβάσεις VAR
- Νέα Πέραμος: Η κατάθεση «κλειδί» της συντρόφου του 27χρονου, η δολοφονία στη Μάνδρα και το τροχαίο
- Πλεύρης προαναγγέλει δράσεις… άλλου υπουργείου
- Άλμα προς την Ελευθερία: Η παράσταση για τη ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ επιστρέφει στην Αθήνα
- New START: H τελευταία συνθήκη μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας λήγει, και ένας κόσμος χωρίς πυρηνικό έλεγχο επιστρέφει



