Θετική για την απορρόφηση του Γ ΚΠΣ, αρνητική για τις νέες περιφέρειες η Χούμπνερ
Ικανοποιημένη από τους ελληνικούς ρυθμούς απορρόφησης των κονδυλίων από το Γ ΚΠΣ εμφανίζεται η Ντ.Χούμπνερ. Καθιστά δε, σαφές ότι, στο πλαίσιο του Δ ΚΠΣ, δεν μπορεί να τεθεί θέμα ανακατανομής των επιλέξιμων για χρηματοδοτήσεις ελληνικών περιφερειών.
71
Ικανοποιημένη από τους ρυθμούς επιτάχυνσης που παρουσιάζει η Ελλάδα στην απορρόφηση των κονδυλίων από το Γ ΚΠΣ εμφανίζεται η αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική επίτροπος, Ντανούτα Χούμπνερ. Καθιστά ωστόσο σαφές ότι, στο πλαίσιο του Δ ΚΠΣ, δεν μπορεί να τεθεί θέμα ανακατανομής των ελληνικών περιφερειών που είναι επιλέξιμες για κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.
Μιλώντας στους Έλληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, εν όψει της πρώτης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα, την Παρασκευή, η κ. Χούμπνερ, που συναντήθηκε την Τρίτη με τον υφυπουργό Οικονομικών Χρήστο Φώλια, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων κοινοτικών υπηρεσιών και των ελληνικών αρχών, σημειώνοντας τη βούληση της Αθήνας να ξεπεραστούν προβλήματα «που ανήκουν πλέον στο παρελθόν».
Η κοινοτική επίτροπος είπε ακόμη ότι ενθαρρύνει τις προθέσεις που έχει διατυπώσει η ελληνική πλευρά να χρηματοδοτηθούν με πόρους του Γ ΚΠΣ μελέτες για την προετοιμασία έργων που θα υλοποιηθούν στη διάρκεια του Δ ΚΠΣ.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι στο πλαίσιο του Δ ΚΠΣ δεν μπορεί να τεθεί θέμα ανακατανομής του αριθμού των ελληνικών περιφερειών που είναι επιλέξιμες για κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, κάτι που, όπως είπε, είναι δυνατόν να γίνει μόνο στο πλαίσιο του Ε ΚΠΣ.
Η κοινοτική επίτροπος εμφανίστηκε πάντως διατεθειμένη να συναινέσει στην πρόταση που συζητά η Αθήνα για εσωτερική αναδιάρθρωση των ελληνικών περιφερειών σε διοικητικές και διαχειριστικές περιφέρειες, με στόχο τη βελτίωση του σχεδιασμού και την υλοποίηση των προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ.
Η Ντ.Χούμπνερ άφησε ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκριθούν από κοινοτικής πλευράς αποζημιώσεις για τους πληγέντες από τις πλημμύρες στην περιοχή του Έβρου. Σύμφωνα με την επίτροπο, οι αποζημιώσεις αυτές μπορεί να εγκριθούν, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες που ισχύουν για τις περιφέρειες.
Σε δηλώσεις του ο κ. Φώλιας είπε ότι μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε με την κ. Χούμπνερ ήταν η δημιουργία πιστοποιημένων και αξιόπιστων συστημάτων ελέγχου των έργων, αλλά και το θέμα της αναθεώρησης έργων και προγραμμάτων που εντάσσονται στο πλαίσιο του Γ ΚΠΣ για το 2005, ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά στην εσωτερική αναδιάρθρωση των ελληνικών περιφερειών στην απορρόφηση των πόρων από τα κοινοτικά ταμεία του Δ ΚΠΣ, ο υφυπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι η Αθήνα προτείνει να επιλεγούν πέντε από τις 13 ελληνικές περιφέρειες, που θα έχουν την ευθύνη διαχείρισης του σχεδιασμού και της υλοποίησης των προγραμμάτων.
Κατά την παραμονή της στην Αθήνα η Ντανούτα Χούμπνερ θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου, τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη, τον υφυπουργό Οικονομικών Χρήστο Φώλια και θα επισκεφθεί το μετρό της Αθήνας, τους αρχαιολογικούς χώρους της Ακρόπολης και συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Τι θα πει ο Μητσοτάκης στην ΚΟ υπό το άγχος για τα «γαλάζια» ποσοστά και το βάρος των ποινικών διώξεων για ΟΠΕΚΕΠΕ
- ΚΚΕ για επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Μας θυμίζει τι σημαίνουν για τους λαούς οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών
- Μυθικό «κράξιμο» στην Αργεντινή για την έλλειψη σεβασμού στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία (vid)
- Νέα εποχή για την παραλία της Φρεαττύδας
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για το σκάνδαλο – «Θράσος της κυβέρνησης»
- Μητσοτάκης για 52η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: «Δεν ξεχνούμε, επαγρυπνούμε»
- Αποκαθίσταται ο φωτισμός στον δρόμο προς τον Προφήτη Ηλία Παλαιοχώρας
- Ρένα Δούρου: Ανάγκη για επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)



































![Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-308-315x220.jpg)
















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442