Λονδίνο: Συστατικό του πράσινου ταγιού ίσως συμβάλλει στην προστασία του εγκεφάλου από τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroscience.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα με επικεφαλής τον Δρ Τζουν Ταν διαπίστωσε ότι ένα συστατικό προλάμβανε τις βλάβες που μοιάζουν με αυτές της νόσου Αλτσχάιμερ στους εγκεφάλους ποντικιών που είχαν ανατραφεί ώστε να εκδηλώσουν συμπτώματα της νόσου.

Πρόκειται για την ουσία EGCG, η οποία είναι ήδη γνωστό ότι προσφέρει προστασία κατά συγκεκριμένων μορφών καρκίνου.

Στην προκειμένη περίπτωση, η EGCG μειώνει την παραγωγή του β-αμυλοειδούς, πρωτεΐνη που πιστεύεται ότι παίζει ρόλο-κλειδί στην εκδήλωση των συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη σχηματίζει τις χαρακτηριστικές πλάκες που εντοπίζονται στον εγκέφαλο των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ και οι οποίες πιστεύεται ότι οδηγούν σε νευρολογικές βλάβες και απώλεια μνήμης.

Μετά τη θεραπεία τρωκτικών που έπασχαν από νόσο Αλτσχάιμερ για αρκετούς μήνες με ημερήσιες ενέσεις καθαρής EGCG, οι επιστήμονες παρατήρησαν δραματική μείωση (σχεδόν 54%) των χαρακτηριστικών πλακών της νόσου Αλτσχάιμερ.

Όπως εξηγεί ο Δρ Ταν «τα ευρήματα δείχνουν ότι το συγκεκριμένο συστατικό του πράσινου τσαγιού μπορεί να μειώσει τον σχηματισμό πλακών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Αν η β-αμυλοειδής παθολογία στο ζωικό μοντέλο της νόσου Αλτσχάιμερ είναι αντιπροσωπευτική της παθολογίας της νόσου στους ανθρώπους, ένα διατροφικό συμπλήρωμα της EGCG μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη και θεραπεία της νόσου.

Το πράσινο τσάι περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, περιλαμβανομένων και των φλαβονοειδών, που προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Ωστόσο οι Αμερικανοί επιστήμονες απέδειξαν ότι άλλα φλαβονοειδή του πράσινου τσαγιού μπλοκάρουν την ικανότητα της EGCG να προλάβει την επιβλαβή συσσώρευση του β-αμυλοειδούς. Ωστόσο, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού από μόνη της δεν μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

Ο Δρ Ντρουγκ Σίτλ που επίσης συμμετείχε στην έρευνα εξηγεί ότι «τα ευρήματα δείχνουν ότι ένα εκχύλισμα πράσινου τσαγιού που εμπεριέχει την EGCG είναι απαραίτητο για την απαλλαγή των αντίθετων επιδράσεων που προκαλούν τα άλλα φλαβονοειδή του αφεψήματος.

Μια νέα γενιά διατροφικών συμπληρωμάτων που θα περιέχει καθαρή EGCG ίσως έχει το μέγιστο δυνατό όφελος για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ. Μια καθημερινή δόση 1.500 έως 1.600 mg EGCG θα είναι απαραίτητη στους ανθρώπους. Η συγκεκριμένη δοσολογία έχει ήδη δοκιμαστεί σε υγιείς εθελοντές και διαπιστώθηκε ότι ήταν ασφαλής και καλά ανεκτή».

Οι Αμερικανοί επιστήμονες σκοπεύουν να μελετήσουν κατά πόσο πολλαπλές δόσεις EGCG από του στόματος μπορεί να βελτιώσουν την απώλεια μνήμης στα ποντίκια με νόσο Αλτσχάιμερ όπως και στη μείωση του σχηματισμού πλάκας.

health.in.gr