51

Επιθέσεις αυτοκτονίας και πάλι την Κυριακή στην ανατολική Βαγδάτη και τη σιιτική πόλη Χίλα. Δεκατρείς ζωές αφαίρεσε καμικάζι με χτύπημα κατά επίλεκτης μονάδας της αστυνομίας στην πρωτεύουσα· προηγήθηκε ο θάνατος πέντε ατόμων σε πολυσύχναστη αγορά της Χίλα…

Καμικάζι αυτοκτονίας ανατίναξε το παγιδευμένο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε τη στιγμή της διέλευσης περιπόλου της επίλεκτης μονάδας καταδρομών της ιρακινής αστυνομίας.

Η επίθεση σημειώθηκε στη συνοικία Γαντίρ της ανατολικής Βαγδάτης. Δεκατρείς Ιρακινοί σκοτώθηκαν ακαριαία και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πολίτες.

Νωρίτερα, καμικάζι ανατινάχθηκε επάνω στο ποδήλατό του για να παρασύρει στο θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπους, μεταξύ τους και ένα παιδί, στην ιρακινή πόλη Χίλα.

Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 35 και οι έξι από αυτούς βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.

Η Χίλα, 100 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, κατοικείται κυρίως από σιίτες και έχει γίνει στόχος πολλών βομβιστικών επιθέσεων κατά το παρελθόν.

Το Φεβρουάριο τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε κεντρική πλατεία της πόλης.

Εν τω μεταξύ, δέκα μέλη του Στρατού του Μεχντί, του σιίτη ριζοσπάστη ηγέτη Μοκτάντα αλ-Σαντρ, σκοτώθηκαν σε συμπλοκές με τον αμερικανικό στρατό τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στη βορειοανατολική Βαγδάτη.

Το BBC επισημαίνει ότι πρόκειται για τις πρώτες συγκρούσεις που ξεσπούν μεταξύ αμερικανικών δυνάμεων και υποστηρικτών του Μοκτάντα αλ-Σαντρ αφότου έληξε η εξέγερσή τους, περισσότερο από ένα χρόνο πριν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ