Αγωγή του αμερικανικού Σωματείου Συγγραφέων κατά της βιβλιοθήκης του Google
Το αμερικανικό Σωματείο Συγγραφέων κατέθεσε αγωγή κατά του Google για «μαζική παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας», υποστηρίζοντας ότι ο γίγαντας του Διαδικτύου ψηφιοποιεί βιβλία για την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του χωρίς την άδεια εκδοτών και συγγραφέων.
36
Το αμερικανικό Σωματείο Συγγραφέων κατέθεσε αγωγή κατά του Google για «μαζική παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας», υποστηρίζοντας ότι ο γίγαντας του Διαδικτύου ψηφιοποιεί βιβλία για την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του χωρίς την άδεια εκδοτών και συγγραφέων.
Η Google Inc υποστηρίζει πάντως ότι η νέα ηλεκτρονική βιβλιοθήκη έμμεσα θα ωφελούσε συγγραφείς και βιβλιοπώλες.
Με αγωγή που κατέθεσε στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Μανχάταν, το Σωματείο ζητά την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων ώστε να σταματήσει άμεσα η σάρωση βιβλίων που καλύπτονται από copyright. Οι συγγραφείς των βιβλίων, υποστηρίζεται στην αγωγή, στερούνται του δικαιώματος να ελέγχουν τη δημοσίευση του έργου τους. Η αγωγή κατατίθεται μάλιστα για λογαριασμό οποιασδήποτε νομικής οντότητας κατέχει πνευματικά δικαιώματα για κείμενα που περιλαμβάνονται στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
Η Google Inc. ανακοίνωσε πέρυσι το Δεκέμβριο τα σχέδιά της να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του κόσμου, σαρώνοντας όλα τα βιβλία στη δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, καθώς και στις βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων του Χάρβαρντ, του Στάνφορντ, του Μίσιγκαν και της Οξφόρδης.
Η κίνηση ήταν τόσο φιλόδοξη, ώστε πυροδότησε στη Γαλλία την ιδέα για τη δημιουργία μιας αντίστοιχης, δημόσιας ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης με ευρωπαϊκά έργα.
Η αγωγή του Σωματείου Συγγραφέων, το οποίο αριθμεί πάνω από 8.000 μέλη, είναι η τελευταία κίνησή του στην προσπάθεια να εμποδίσει τη δημοσίευση ολόκληρων βιβλίων στο Διαδίκτυο.
«Αναπαράγοντας για λογαριασμό του αντίγραφα έργων τα οποία δεν ανήκουν στο δημόσιο τομέα, το Google επιδίδεται σε μαζική παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας» αναφέρει το κείμενο που κατατέθηκε στη Δικαιοσύνη.
Η Google Inc., από την πλευρά της, ανταπάντησε ότι σέβεται το copyright και ότι βασικός του στόχος είναι να προσφέρει στο κοινό ευκολότερη πρόσβαση σε σημαντικά έργα:
«Λυπούμαστε που το σωματείο αυτό εεπέλεξε τη δικαστική οδό για να σταματήσει ένα πρόγραμμα το οποίο θα επιτρέψει στον κόσμο να ανακαλύψει τα βιβλία και τις πληροφορίες που εντάσσονται σε αυτό [στο σωματείο]» ανακοίνωσε η εταιρεία.
Τόνισε, επίσης, ότι στην περίπτωση βιβλίων που καλύπτονται από copyright τα μόνα στοιχεία που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο είναι βιβλιογραφικές πληροφορίες και ελάχιστες γραμμές κειμένου, οι οποίες μάλιστα συνοδεύνται από παραπομπές σε βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες. Επιπλέον, όσοι συγγραφείς το επιθυμούν μπορούν να ζητήσουν την εξαίρεση του έργου τους από το πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα σάρωσης του Google έχει ήδη ανασταλεί έως το Νοέμβριο λόγω προηγούμενων αντιδράσεων από άλλους εκδότες και φορείς.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Η εξέγερση στο Λβιβ της Ουκρανίας εναντίον των στρατολογητών
- Ισπανία: Στους 12 οι νεκροί από τη δασική πυρκαγιά στην Αλμερία
- Βενεζουέλα: Νέος βαρύτερος απολογισμός για τα θύματα του διπλού φονικού σεισμού
- Ιράν: Ενταφιάστηκε ο Αλί Χαμενεΐ απουσία του γιου και διαδόχου του Μοτζταμπά
- Ισπανία: 6 νεκροί σε δασική πυρκαγιά στην Αλμερία – Ορισμένοι βρέθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους
- Η κυβέρνηση Τραμπ χαλαρώνει τους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων από βαριά φορτηγά
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442