Η ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ περνάει και από την Ελλάδα, υπενθυμίζει ο Κ.Παπούλιας
Μήνυμα για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ απέστειλε ο Κ.Παπούλιας, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας-Μαυροβουνίου, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. «Η προσέγγιση των Σκοπίων στην ΕΕ γνωρίζουμε ότι περνάει και από την Ελλάδα» τόνισε.
71
Μήνυμα για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ απέστειλε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του της Σερβίας-Μαυροβουνίου, Σβέτοζαρ Μάροβιτς, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. «Η προσέγγιση των Σκοπίων στην ΕΕ γνωρίζουμε ότι περνάει και από την Ελλάδα» τόνισε.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπούλιας επανέλαβε την ελληνική θέση, χαρακτηρίζοντας την πρόταση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ως «πρόταση, η οποία μπορεί να συζητηθεί, αν και χρήζει διορθώσεων».
Συνέχισε δε, επισημαίνοντας ότι η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ πρέπει να σκεφτεί ότι της δίνεται μια καλή ευκαιρία, προκειμένου να προσέλθει στο τραπέζει των διαπραγματεύσεων, προς όφελος και των προσπαθειών της για προσέγγιση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την πλευρά του ο κ. Μάροβιτς επισήμανε την ανάγκη οι ενδιαφερόμενες χώρες να επιλύσουν μεταξύ τους τη διαφορά. «Οι ισχυροί έρχονται και απέρχονται. Εμείς που μένουμε εδώ πρέπει να βρούμε βιώσιμη λύση, για το καλό της περιοχής» σχολίασε.
Ο κ. Παπούλιας επανέλαβε το σαφές μήνυμά του προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ στο επίσημο δείπνο που ακολούθησε προς τιμήν του προέδρου της Σερβίας-Μαυροβουνίου, επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας συνδέεται ευθέως με την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η ένταξη όλων των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο της Ελλάδος και υπενθύμισε ότι αναμένεται η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ, την οποία θα εξετάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο.
Κατά την προσφώνησή του στον κ. Μάροβιτς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ, που θα συμβάλει αποφασιστικά στη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής, προοπτική η οποία όμως συνδέεται ευθέως με την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας του γειτονικού κράτους.
«Η λύση εξαρτάται πλέον μόνο από την ηγεσία των Σκοπίων, που θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλογιστεί τις συνέπειες για την ευρωπαϊκή της πορεία» τόνισε, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι, με την απόρριψη της πρότασης Νίμιτς από την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων και παρά την πολυεπίπεδη στήριξη που έχει λάβει από την Ελλάδα, κορυφώθηκε η αδιαλλαξία της, η οποία προσβάλλει και το κύρος του ΟΗΕ.
«Μας προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η γειτονική χώρα επιμένει στη μονοπώληση του ονόματος της Μακεδονίας και επιδίδεται ακόμη και σε εχθρική προπαγάνδα κατά της Ελλάδος» σημείωσε ο κ. Παπούλιας.
Προσέθεσε δε, ότι η χώρα μας εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαλλακτικότητας και ευελιξίας και αγνόησε το πολιτικό κόστος, κάνοντας σημαντικά βήματα για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος, όπως υπαγορεύει η ενδιάμεση συμφωνία του 1995, την οποία είχε υπογράψει ο ίδιος ως υπουργός Εξωτερικών.
«Η λύση» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «εξαρτάται πλέον μόνο από την ηγεσία των Σκοπίων, που θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλογιστεί τις συνέπειες για την ευρωπαϊκή της πορεία».
Αναφορές σε Αγκυρα και Κυπριακό
Αναφερόμενος δε, στις ευρωτουρκικές σχέσεις και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γείτονος με την ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με συνέπεια, αλλά έσπευσε να επισημάνει ότι, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, η Αγκυρα θα πρέπει να συνεχίσει την υιοθέτηση και κυρίως την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ώστε να καταστεί πλήρης και απρόσκοπτος ο σεβασμός των ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων, καθώς και των θρησκευτικών ελευθεριών, και η χώρα να υιοθετήσει πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Σχετικά με την υπογραφή εκ μέρους της Τουρκίας του Πρωτοκόλλου Σύνδεσης με τα δέκα νέα κράτη – μέλη της ΕΕ, ο Κάρολος Παπούλιας σημείωσε ότι η Αγκυρα δυστυχώς συνόδευσε την υπογραφή αυτή με την κατάθεση δήλωσης περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκαλώντας πολλά προβλήματα.
«Υπογραμμίζουμε την αντιδήλωση των Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ και περιμένουμε να αντιληφθεί πλέον η Τουρκία ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις προϋποθέτουν και τον πλήρη σεβασμό και την εφαρμογή της αυτονόητης αρχής της πλήρους αναγνωρίσεως όλων των μελών της ΕΕ» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι η χώρα μας υποστηρίζει την επανάληψη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με βάση το σχέδιο Αναν, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ, προκειμένου να εξευρεθεί λειτουργική και βιώσιμη λύση του προβλήματος.
Σημείωσε ωστόσο ότι οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι επιμελώς προετοιμασμένη, ώστε να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές προοπτικές επιτυχίας.
Οι επαφές Μάροβιτς στην Αθήνα
Εκτός από το θέμα της ΠΓΔΜ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε με το Σέρβο ομόλογό του για την ευρωατλαντική πορεία των βαλκανικών χωρών, το μέλλον του Κοσόβου, τις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τη Σερβία-Μαυροβούνιο και τις διεθνείς εξελίξεις.
Ιδιαίτερη μνεία έκαναν οι δύο πρόεδροι στην προσπάθεια της Σερβίας-Μαροβουνίου να προσεγγίσει τους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει αυτή την πορεία, καθώς εκτιμά ότι στην ευρωπαϊκή οικογένεια μπορούν να λυθούν και τα επιμέρους προβλήματα, όπως το Κόσοβο, «το οποίο δεν είναι ζήτημα σερβικό, αλλά βαλκανικό». «Χωρίς σταθερότητα στην περιοχή, δεν μπορούμε να μιλάμε για ειρήνη» συμπλήρωσε.
Ο κ. Μάροβιτς τόνισε την ανάγκη η λύση για το Κόσοβο να έχει διάρκεια, «κάτι που θα επιτευχθεί μόνο αν προέλθει από συμφωνία μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινα, χωρίς μονόπλευρες αποφάσεις ή λύσεις επιβεβλημένες από τρίτους», επισήμανε την αποφασιστικότητα της σερβικής ηγεσίας να συνεχίσει την συνεργασία της με τη Χάγη και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφισμάτων στη Σερβία και το Μαυροβούνιο για το μέλλον της Ένωσης.
Αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Σερβίας-Μαυροβουνίου έκανε λόγο για «υπόδειγμα φιλίας» και ανέδειξε ως ζήτημα βασικής προτεραιότητας για τη χώρα του την έναρξη -τον Οκτώβριο- των διαπραγματεύσεων για το Σύμφωνο Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αργότερα την Τετάρτη, ο κ. Μάροβιτς συναντήθηκε με τη δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τού απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της πόλεως των Αθηνών.
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το μέλλον όλων των βαλκανικών κρατών, ένα μέλλον ειρήνης, ευημερίας και συνεργασίας, βρίσκεται στην Ευρώπη. Η Ελλάδα αγωνίζεται ώστε αυτό να συμβεί το συντομότερο δυνατόν και για το σκοπό αυτό συμβάλλει με όλα τα στη διάθεσή της μέσα, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά» σημείωσε, μεταξύ άλλων, κατά την προσφώνησή της η κ. Μπακογιάννη.
«Υπήρξατε ένας πολιτικός με ευρεία πείρα και διακρίσεις. Περάσατε μέσα από κομματικές οργανώσεις, μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και διατελέσατε πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου. Είστε μια εξέχουσα προσωπικότητα, την οποία η Αθήνα τιμά, όπως και τη σχέση της με τις δύο συστατικές χώρες της νέας Γιουγκοσλαβίας, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο» κατέληξε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 0-1: «Πράσινα» δώρα και «ασπρόμαυρο» προβάδισμα
- «Sarajevo safari»: Η Ιταλία εξετάζει 80χρονο για την υπόθεση «τουρισμού ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο
- Κέρκυρα: Σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας – Πτώσεις δέντρων και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος
- Άνοιξε το σκορ ο ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο με πέναλτι του Γιακουμάκη (vid)
- Ουκρανία: Οι ρωσικές επιθέσεις κατά τρένων σκοτώνουν τη γραμμή ζωής – Απομονώνουν περιοχές από την υπόλοιπη χώρα
- Δασκάλα γιόγκα ανατίναζε αυτοκίνητα συγγενών και φίλων επειδή δεν της δάνειζαν χρήματα – Νέο βίντεο ντοκουμέντο
