Κατηγορίες κατά του Ουκρανού πρώην προέδρου Λ.Κούτσμα για τη δολοφονία δημοσιογράφου
Η ουκρανική κοινοβουλευτική επιτροπή, που διερευνά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γκεόργκι Γκονγκάτζε το 2000, απήγγειλε κατηγορίες κατά του πρώην προέδρου της χώρας Λεονίντ Κούτσμα, χαρακτηρίζοντάς τον «οργανωτή» της απαγωγής που προηγήθηκε της δολοφονίας.
38
Η ουκρανική κοινοβουλευτική επιτροπή, που διερευνά τις συνθήκες δολοφονίας του δημοσιογράφου της αντιπολίτευσης Γκεόργκι Γκονγκάτζε το 2000, απήγγειλε κατηγορίες κατά του πρώην προέδρου της χώρας Λεονίντ Κούτσμα, χαρακτηρίζοντάς τον «οργανωτή» της απαγωγής που προηγήθηκε της δολοφονίας.
«Ομόφωνα, η Επιτροπή αναγνώρισε στον Λεονίντ Κούτσμα τον οργανωτή της απαγωγής του δημοσιογράφου» δήλωσε στους δημοσιογράφους μπροστά από το ουκρανικό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Επιτροπής Γκριγκόρι Ομελτσένκο.
Επίσης, ο σημερινός πρόεδρος του κοινοβουλίου Βολοντίμιρ Λίτβιν, πρώην προϊστάμενος όλων των προεδρικών υπηρεσιών, κατηγορήθηκε από τον Ομελτσένκο ως ο ηθικός αυτουργός του εγκλήματος -της απαγωγής που κατέληξε στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γκονγκάτζε.
Ο δημοσιογράφος Γκονγκάτζε, που διηύθυνε την εφημερίδα «Ουκρανική Πράβδα», η οποία ήταν άκρως επικριτική για την προηγούμενη εξουσία στο Κίεβο, εξαφανίστηκε πριν από πέντε χρόνια. Έπειτα από ένα δίμηνο ο Γκόνγκατζε εντοπίστηκε αποκεφαλισμένος σε μικρή απόσταση από το Κίεβο.
Τότε προκλήθηκε πολιτικός σάλος και η τότε αντιπολίτευση, σημερινή κυβέρνηση, ενέπλεξε ευθέως τον Κούτσμα στη δολοφονία του δημοσιογράφου, όπως επίσης και τον Λίτβιν, ενώ αμφότεροι αντέκρουσαν τις κατηγορίες αυτές.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Γιούστσενκο προεκλογικώς είχε κάνει τη διαλεύκανση της ανθρωποκτονίας μετεκλογική «προτεραιότητά» του. Φέτος τον Μάρτιο, χωρίς να κατονομάσουν, οι νέες αρχές ανέφεραν ότι οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος ήταν γνωστοί, ενώ είχαν συλληφθεί οι φυσικοί δράστες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Στα Γιάννενα ο τέταρτος σταθμός της «Ιθάκης» – Με 7 ρήξεις και ένα διακύβευμα ο Τσίπρας στην Ήπειρο
- «Την έκανα follow, μπορείτε να κοιμηθείτε»: Τίτλοι τέλους στην κόντρα Μαίρη Συνατσάκη- Κατερίνα Καινούργιου
- Hellenic Train: Ακυρώνονται δρομολόγια του Οδοντωτού λόγω πτώσης δέντρων
- Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ έδωσαν τελεσίγραφο σε Ουκρανία και Ρωσία να τερματίσουν τον πόλεμο μέχρι τον Ιούνιο
- Νέα διάκριση για Μουζακίτη και Καρέτσα: Στους κορυφαίους νέους παίκτες σύμφωνα με το CIES (pics)
- Βιολάντα: Κατασκευαστικό λάθος φαίνεται να ευθύνεται για την έκρηξη – Χωρίς έλεγχο για 12 χρόνια οι σωληνώσεις