31

Τον κατάλογο με τις «απαράδεκτες συμπεριφορές» που δικαιολογούν την απέλαση των αλλοδαπών από το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε στη δημοσιότητα ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών. Στο στόχαστρο των Αρχών -εκτός από όσους υποκινούν την τρομοκρατία- μπαίνουν και όσοι προβαίνουν σε «ριζοσπαστικά κηρύγματα».

Ειδικότερα, όσοι απειλούν με τη συμπεριφορά τους τη δημόσια τάξη, την εθνική ασφάλεια ή τη νομιμότητα, θα απελαύνονται από τη Βρετανία, όπως αναφέρεται στο σχετικό κατάλογο.

Μετά τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο, η λίστα των «απαράδεκτων συμπεριφορών» περιλαμβάνει ασφαλώς και την υποκίνηση ή στήριξη της τρομοκρατίας.

«Οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει» μετά τις επιθέσεις στο Λονδίνο -που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 52 άνθρωποι- δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ.

Ταυτόχρονα, έδωσε εντολή για την πλήρη αναθεώρηση των εξουσιών του υπουργείου του αναφορικά με την απέλαση ατόμων, υποστηρίζοντας ότι επιθυμεί να διασφαλίσει πως κάθε μη Βρετανός πολίτης, ύποπτος για υποκίνηση τρομοκρατικών ενεργειών, θα απελαύνεται αμέσως.

Δίνοντας στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τις «απαράδεκτες συμπεριφορές» είναι ότι οι πρώτες απελάσεις μπορεί να γίνουν «πολύ σύντομα, ίσως και τις επόμενες ημέρες».

Στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση των «κηρυγμάτων μίσους και μισαλλοδοξίας», θα δημιουργηθεί μία νέα βάση δεδομένων για τους αλλοδαπούς εξτρεμιστές, οι οποίοι κατηγορούνται ότι με τα κηρύγματά τους υποκινούν τρομοκρατικές ενέργειες.

Με τη νέα βάση δεδομένων θα καταγράφονται επίσης άρθρα που δημοσιεύονται σε δικτυακούς τόπους και τα οποία επίσης θα υποκινούν το μίσος και τις τρομοκρατικές πράξεις.

Κριτική στα νέα μέτρα ασκούν ωστόσο οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι οι απελαθέντες ενδέχεται να υποστούν βασανιστήρια στις πατρίδες τους. Η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει βέβαια να αποσπάσει διαβεβαιώσεις από τις χώρες-προορισμού των απελαθέντων ότι δεν θα υποστούν κακομεταχείριση, αλλά οι επικριτές ισχυρίζονται πως τέτοιες συμφωνίες δεν έχουν ουσιαστικά καμία αξία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ