Στο θάλαμο διακυβέρνησης το «κλειδί» της τραγωδίας
Στο θάλαμο διακυβέρνησης πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια της τραγωδίας, δηλώνουν οι εκπρόσωποι της Boeing, ξεκαθαρίζοντας ότι θα χρειαστούν έξι μήνες για τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα. Σειρά λαθών «βλέπουν» οι Βρετανοί, ενώ οι Γερμανοί μιλούν για πτώση-μυστήριο. Οι ύστατες προσπάθειες από τον φροντιστή...
30
Στο θάλαμο διακυβέρνησης πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας, δηλώνουν οι εκπρόσωποι της εταιρείας Boeing που βρίσκονται στην Ελλάδα. Οι ίδιοι μιλούν για το πιο περίεργο δυστύχημα αεροσκάφους τέτοιου τύπου και εκφράζουν την άποψη ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες για τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα.
Μιλώντας στα Νέα της Τετάρτης ο Τζιμ Πρου της Boeing σημείωσε: «Το δυστύχημα της 14ης Αυγούστου της εταιρείας Ήλιος φαίνεται ως το πιο περίεργο που έχει συμβεί σε Boeing 737-300 και σίγουρα θα χρειαστούν περισσότεροι από 6 μήνες μέχρις ότου καταλήξουμε στα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα για το τι έγινε πραγματικά στον αέρα προτού πέσει το αεροσκάφος».
Σημειώνεται ότι τα τελευταία 15 χρόνια, δεκαπέντε αεροσκάφη του ίδιου τύπου συνετρίβησαν, όμως, κανένα δυστύχημα δεν μοιάζει με αυτό της κυπριακής εταιρείας.
Oι Αμερικανοί ελεγκτές δεν έκρυψαν την έκπληξή τους από όσα τους αναφέρθηκαν ότι είδε ο πιλότος του F-16. Tα ερωτήματα στα οποία αναζητούν απάντηση είναι τι συνέβη στον κυβερνήτη και τον συγκυβερνήτη του αεροσκάφους, γιατί δεν χρησιμοποίησαν καμία από τις εφεδρικές φιάλες οξυγόνου, τι ειπώθηκε μεταξύ του Γερμανού πιλότου και της εταιρείας στην επικοινωνία που είχαν πριν χαθεί οποιαδήποτε επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου, πώς και γιατί ο κυβερνήτης σηκώθηκε από τη θέση του και πώς άνοιξε η πόρτα, ώστε να περάσει στο κόκπιτ ο άνθρωπος που είδαν οι πιλότοι των μαχητικών.
«Ακόμη δεν μπορούμε να αποκλείσουμε καμία αιτία, ωστόσο υπάρχει η αίσθηση πως συνέβησαν πολλά πράγματα μαζί», εκτιμά ο κ. Πρου, που αρνείται ωστόσο να διαψεύσει την πληροφορία ότι το υλικό στο δεύτερο μαύρο κουτί δεν είναι αξιοποιήσιμο.
Ύστατες προσπάθειες από τον φροντιστή;
Οι χειριστές των δύο F-16 που προσέγγισαν το αεροσκάφος είδαν κάποιο άνθρωπο -άγνωστο εάν ήταν επιβάτης ή πλήρωμα- προσπάθησε επί 23 ολόκληρα λεπτά να ανακτήσει τον έλεγχο του αεροσκάφους και να το προσγειώσει. Προσπαθούσε έως την ύστατη στιγμή.
Εκτιμάται ότι το άτομο αυτό ήταν ο φροντιστής Ανδρέας Προδρόμου, ο οποίος είχε πάρει μαθήματα χειρισμού ελαφρών αεροσκαφών στη Βρετανία.
Οι χειριστές των F-16 διέκριναν ένα άτομο με ανδρικά χαρακτηριστικά (μάλλον ο Προδρόμου) να επιχειρεί να αποτρέψει την καταστροφή. «Βλέπω έναν άντρα με τζάκετ και μάσκα οξυγόνου στο πιλοτήριο να κάθεται στη θέση του κυβερνήτη» ανέφερε στη βάση του ο χειριστής του F-16.
Περί τις 11:40 πήρε τα πηδάλια και απενεργοποίησε τον αυτόματο πιλότο. Κοίταξε προς τα F-16, όμως δεν έκανε κάποιο νεύμα. Το αεροπλάνο έκανε αριστερή στροφή και σταθεροποιήθηκε.
Ο άνθρωπος αυτός κατόρθωσε να κατεβάσει το αεροσκάφος στα 7.000 πόδια, έπειτα στα 5.000 πόδια και τελικά στα 2.000 πόδια, 800 μέτρα από το έδαφος. Φαίνεται πως φοβήθηκε και ξανανέβασε το αεροσκάφος, το οποίο σταθεροποιήθηκε και πάλι πιο ψηλά στα 7.000 πόδια. Στο σημείο αυτό φαίνεται πως τελείωσαν τα καύσιμα, ο κινητήρας έσβησε και ακολούθησε η συντριβή.
Η άποψη των Βρετανών
Aπό την πλευρά τους οι Βρετανοί ειδικοί μιλούν για σειρά αιτιών και όχι μόνο για την περίπτωση της αποσυμπίεσης. Ο βετεράνος Βρετανός πιλότος Μέρβιν Γκράνσο δήλωσε στον Guardian ότι οι αιτίες αποσυμπίεσης εντός του αεροσκάφους είναι τέσσερις και μόνο από μεγάλη σύμπτωση παρουσιάστηκαν και οι τέσσερις ταυτόχρονα.
Ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο λανθασμένων χειρισμών από πλευράς πιλότων στο θέμα του χειρισμού του οξυγόνου. «Είναι πολύ πιθανό οι επικουρικές φιάλες οξυγόνου να ήταν κλειστές […] Το συγκεκριμένο συμβάν δεν μπορεί, λογικά, να αποδοθεί σε μια αιτία» κατέληξε.
Τι λένε οι Γερμανοί
Μυστήριο και για τους Γερμανούς ειδικούς η πτώση του αεροσκάφους. Ο Κλέμενς Μπόλιγκερ, πρώην εκπρόσωπος της Γερμανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Πτήσεων δήλωσε: «Τα αίτια της πτώσης παραμένουν πολύ μυστήρια. Σε τελευταία ανάλυση μια πτώση είναι λιγότερο πιθανή λόγω αποσυμπίεσης, παρά λόγω τρομοκρατικής ενέργειας.
Παρόμοιο πρόβλημα αποσυμπίεσης έχει παρουσιαστεί μέχρι τώρα το 1995 σε ένα αεροσκάφος Λόγχιντ Τριστάρ της Delta στην Ντακότα των ΗΠΑ. Όμως οι πιλότοι κατάφεραν και το προσγείωσαν με ασφάλεια.»
Αναφέρομενος σε πιθανή βλάβη στον κλιματισμό, σημείωσε ότι το σύστημα κλιματισμού είναι διπλά και τριπλά ασφαλές σε αυτά τα αεροσκάφη.
Στη Γαλλία το «μαύρο κουτί»
Απαντήσεις σχετικά με την κατάσταση των κινητήρων του σκάφους και το ενδεχόμενο να υπήρξε ή όχι πρόβλημα στην αποσυμπίεση και τον κλιματισμό, θα δώσει η εξέταση του «μαύρου κουτιού», το οποίο μεταφέρεται την Πέμπτη στη Γαλλία.
Πάντως, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών, Στάθης Πεκιάς, δήλωσε στην εφημερίδα ότι ακόμα και αν βρεθεί το δεύτερο «μαύρο κουτί», δεν θα προσφέρει τίποτα στην έρευνα. Ο ίδιος εξηγεί: «Το μαύρο κουτί είναι ένα μαγνητόφωνο που κάθε μισή ώρα διαγράφει το προηγούμενο περιεχόμενο προκειμένου να καταγράψει το επόμενο μισάωρο. Στη περίπτωση λοιπόν του αεροσκάφους της Ήλιος έχουμε το δεδομένο πως για δυόμισι ώρες δεν υπήρξε συνομιλία με κανέναν πύργο ελέγχου.
» Επίσης από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε οι δύο πιλότοι τουλάχιστον 1 ώρα πριν από τη συντριβή του αεροπλάνου δεν είχαν τις αισθήσεις τους, όπως κατέγραψε ο πιλότος του F-16. Συνεπώς η κασέτα δεν θα περιλαμβάνει καμία συνομιλία. Η μοναδική που μπορεί να έχει καταγραφεί και αυτό με πολύ μεγάλη επιφύλαξη είναι τα λόγια του ατόμου που βρέθηκε στο κόκπιτ.»
Υπενθυμίζεται ότι έχει εντοπιστεί το κέλυφος του «μαύρου» κουτιού σε πολύ κακή κατάσταση, ενώ αναζητείται ακόμη το περιεχόμενό του.
Προτεραιότητα στην έρευνα η ανεύρεση των τριών σορών
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων Ακριβός Τσολάκης δεσμεύθηκε ότι η επιτροπή θα εξαντλήσει τα πάντα για να φθάσει στην αλήθεια και αυτό όπως είπε, σε ένδειξη ευθύνης απέναντι στη μνήμη των αδικοχαμένων επιβατών.
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΡΙΚ, ο κύριος Τσολάκης ανέφερε ότι μέλη της επιτροπής βρίσκονταν σήμερα όλη την ημέρα στο χώρο της συντριβής και συγκέντρωναν στοιχεία. Προτεραιότητες στην έρευνα, είπε, είναι να βρεθούν οι τρεις σοροί που δεν
ανευρέθηκαν, να πάρει στα χέρια της η επιτροπή τις συνομιλίες των κυβερνητών και τον καταγραφέα που βρίσκεται στο Παρίσι.
Ο κ. Τσολάκης δήλωσε επίσης ότι σήμερα έχουν ληφθεί αεροφωτογραφίες. Αύριο Πέμπτη η επιτροπή Διερεύνησης θα έχει συνάντηση με ειδικούς του Εθνικού Συστήματος Αερομεταφορών Αμερικής και εκπροσώπους της Boeing.
Μέχρι τώρα, προσέθεσε, έχουν βρεθεί και μελετώνται από την ελληνική επιτροπή κύρια τεκμήρια που αφορούν τα βασικά συστήματα
λειτουργίας του αεροσκάφους. Την Τετάρτη επίσης θα δοθούν τα αποτελέσματα για το διοξείδιο του άνθρακα.
Τέλος, ο κ. Τσολάκης είπε ότι στη μακρόχρονη σταδιοδρομία του δεν έχει συναντήσει τέτοια περίπτωση αεροπορικού δυστυχήματος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Δυνατός κορμός σε τέσσερις ασκήσεις – Και χωρίς Pilates
- Αρκάς: Η καλημέρα και η γκρίνια της Πέμπτης
- Μέγαρα: Σύλληψη 21χρονου για την υπόθεση της άγριας ληστείας με θύμα 72χρονο τον Ιούνιο
- ΠΑΣΟΚ: Έρχεται η επιτροπή συμπαράταξης και διεύρυνσης- Διεργασίες ενόψει συνεδρίου
- Συνταγή: Μηλόπιτα
- Μπλακ άουτ στην ανατολική Κούβα, λόγω βλάβης σε υποσταθμό
