71

Σε απεργία διαρκείας κατέρχονται από τη Δευτέρα 1 Αυγούστου οι ιδιοκτήτες φορτηγών, φορτηγών ψυγείων εθνικών και διεθνών μεταφορών και βυτιοφόρων υγρών καυσίμων, επιρρίπτοντας ευθύνες για την εξέλιξη αυτή στο υπουργείο Απασχόλησης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζομένων Ομοσπονδιών του κλάδου των Φορτηγών Αυτοκινήτων ΔΧ, η απεργία ήταν προγραμματισμένη να γίνει.

Η τελική απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής την Παρασκευή, αφού «διαπιστώθηκε η άρνηση του υπουργού Εργασίας Πάνου Παναγιωτόπουλου να υπογράψει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών» για τις εργασιακές σχέσεις.

Η απεργία, εφόσον διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στον ανεφοδιασμό της αγοράς από τα καύσιμα μέχρι τα τρόφιμα και τις άλλες προμήθειες.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Oμοσπονδιών Ιδιοκτητών Φορτηγών, μέχρι σήμερα ως απόδειξη για τον χρόνο απασχόλησης ενός οδηγού χρησιμοποιείται το «βιβλίο δρομολογίων», το οποίο όμως συμπληρώνεται από τον ίδιο τον οδηγό, «γεγονός που ορισμένες φορές γεννά κακοπιστία» ανάμεσα στους οδηγούς και στους ιδιοκτήτες φορτηγών.

Oι ιδιοκτήτες των φορτηγών έχουν ζητήσει ως βασική απόδειξη για την απασχόληση των οδηγών να θεσπιστεί ο ταχογράφος, ο οποίος θα δείχνει σε 24ωρη βάση τον πραγματικό χρόνο εργασίας του οδηγού, όπως συμβαίνει ήδη σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να καθιερωθεί αυτό και στη χώρα μας, θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος που σήμερα αναγνωρίζει μόνο το «βιβλίο δρομολογίων» ως αποδεικτικό του χρόνου εργασίας ενός οδηγού. Το υπουργείο Μεταφορών έχει ήδη ετοιμάσει σχετική νομοθετική ρύθμιση, την οποία όμως, όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες των φορτηγών, αρνείται να προσυπογράψει ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ