38

Με την καθιερωμένη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο γιόρτασε η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας την 31η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Στη δεξίωση παρευρέθηκαν 500 αντιστασιακοί της δικτατορίας, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε στο γραφείο του και δέκα μαθητές από τον Έβρο.

Στη δεξίωση παρέστησαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εκπρόσωποι της κυβέρνησης, του πολιτικού, επιχειρηματικού και πνευματικού κόσμου της χώρας. Δεν παρέστη ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος βρίσκεται σε διακοπές.

Στο μήνυμά του, που είχε αναφορές σε κοινωνικά προβλήματα, ο κ. Παπούλιας -στην πρώτη δεξίωση που παρέθεσε ως ανώτατος πολιτειακός άρχοντας στο Προεδρικό Μέγαρο για την επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας- τόνισε πως «η ελληνική Πολιτεία επιστρέφει κάθε χρόνο τέτοια ημέρα στο σημείο, από το οποίο ξεκίνησε με την μορφή που την ξέρουμε σήμερα. Επιστρέφει στη μετάβαση από τα πέτρινα χρόνια της δικτατορίας σε μια νέα εποχή που ονομάστηκε μεταπολίτευση» και σημείωσε πως η σημασία της δεν ξεθωριάζει στο πέρασμα του χρόνου.

Ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί μέρα μνήμης για την τραγωδία της Κύπρου, η οποία θα συνεχίζεται όσο υπάρχει η γραμμή της διχοτόμησης. «Δεν ξεχνάμε αυτή τη μεγάλη εθνική υπόθεση, όπως δεν λησμονούμε ότι αν και η εθνική κυριαρχία είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη, ο πατριωτισμός παραμένει υψηλό ιδανικό και συλλογικό καθήκον» συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρουσία των 500 αντιστασιακών της δικτατορίας, υπογράμμισε ότι η ελληνική Πολιτεία χρωστά ακόμη στους ήρωες του αντιδικτατορικού αγώνα και πρόσθεσε ότι «χρωστά κυρίως σε εκείνους που δεν είχαν στη συνέχεια συμμετοχή στη δημόσια ζωή τέτοια, που να τους προσφέρει αναγνώριση που δεν απόλαυσαν προνόμια και δεν κέρδισαν κάτι για αυτά που έχασαν».

Ανέφερε ότι η χώρα διανύει περίοδο πολιτικής ωριμότητας χωρίς να διχάζουν την ελληνική κοινωνία οι διαχωριστικές γραμμές και τα πολιτικά πάθη του παρελθόντος. Πρόσθεσε: «Δεν αρκεί λοιπόν μια προτομή στο πάρκο Ελευθερίας για τον Μουστακλή. Θα ήθελα να διαβάζω την ιστορία του, που είναι κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας, φωτεινό κομμάτι, στα σχολικά βιβλία. Θα ήθελα οι Έλληνες μαθητές να διδάσκονται το παράδειγμα αυτών των ανθρώπων που ξέφυγαν από το εγώ για να υπηρετήσουν το εμείς».

Σημείωσε ότι η τελείωση της Δημοκρατίας δεν είναι ουτοπία, ούτε χίμαιρα για τους ρομαντικούς, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει ακόμη απόσταση, για να φθάσουμε στο συνταγματικά ορθό και έφερε ως παράδειγμα τρεις πρόνοιες του Συντάγματος, την ισότητα των πολιτών απέναντι στο νόμο, το δικαίωμα στην εργασία και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Είπε ακόμη πως η φτώχεια, η κοινωνική ανισότητα, η ανεργία και ο αποκλεισμός τραυματίζουν την ποιότητα της Δημοκρατίας, ενώ αναφερόμενος στην ΕΕ σημείωσε ότι ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται με το ερώτημα αν οι πολιτικές ηγεσίες καταλαβαίνουν και εκφράζουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, αν ακούν τη φωνή και τις αγωνίες τους και πρόσθεσε: «Ολόκληρη η Ευρώπη προβληματίζεται για την συρρίκνωση της εξουσίας της πολιτικής από εξωθεσμικά κέντρα που δεν έχουν την απαραίτητη δημοκρατική νομιμοποίηση».

Χαρακτήρισε θαύμα την επούλωση των πληγών του εμφυλίου και την εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών και σημείωσε ότι αποτελεί αφετηρία για νέες πολιτικές και κοινωνικές κατακτήσεις, που θα οδηγήσουν σε μια κοινωνία με μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη, πιο δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς, με αξιοπρέπεια για όλους.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος λίγο πριν αρχίσει η δεξίωση είχε κατ ιδίαν συνάντηση με 10 μαθητές, τους οποίους προσκάλεσε από τα Λάβαρα του Έβρου -μια περιοχή που επλήγη από πλημμύρες- έδωσε έμφαση στην Παιδεία.

«Θα πρέπει να αφιερώσουμε στην εκπαίδευση περισσότερες υλικές και ηθικές δυνάμεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

Καθοριστικό στοιχείο, είπε ο κ. Παπούλιας, είναι και η ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και ανέφερε χαρακτηριστικό απόσπασμα του Θουκυδίδη, από τον Επιτάφιο του Περικλέους, όπου περιγράφει η σχέση του δημόσιου και του ιδιωτικού για τη δημοκρατία: «Μόνοι γαρ τον τε μηδέν των δε μετέχοντα ουκ απράγμονα αλλ’ αχρείον νομίζομεν».

Ο κ. Παπούλιας σημείωσε πως ο ενεργός πολίτης παραμένει η αρχή και το τέλος του ορισμού της Δημοκρατίας, για την οποία όπως είπε δίνουμε συνεχείς και καθημερινούς αγώνες.

Μετά την σύντομη ομιλία του ο κ. Παπούλιας με τη σύζυγό του Μαίρη Πάνου, συνοδευόμενοι από τον πρωθυπουργό και την σύζυγο του, περπάτησαν προς το κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου και αντάλλαξαν ευχές με τους προσκεκλημένους υπουργούς, βουλευτές όλων των κομμάτων, δικαστικούς, στρατιωτικούς και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, καθώς και εκπαιδευτικούς.

Πηγαδάκια περί πρόωρων εκλογών

Στα πηγαδάκια που στήθηκαν μεταξύ των πολιτικών, βασικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, τα οποία απέκλεισε η πλειοψηφία τους. Ο κ. Μητσοτάκης σε συνομιλία με τους δημοσιογράφους παρείχε στήριξη στην κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις, επέκρινε τον πρώην πρωθυπουργό Κ.Σημίτη, γιατί όπως είπε ήθελε τις αλλαγές, αλλά δεν τις τόλμησε, αλλά και το ΠΑΣΟΚ για την στάση που τηρεί.

Ο κ Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θα γίνουν εκλογές. Γιατί να κάνει εκλογές η κυβέρνηση; Για να επιβεβαιώσει για πλειοψηφία που έχει; Η κυβέρνηση έχει την κοινή γνώμη μαζί της, αυτή που αρνιόταν στο παρελθόν τις μεταρρυθμίσεις, τώρα είναι ώριμη και έτοιμη να τις δεκτεί. Ο κ. Σημίτης ήθελε, αλλά δεν τόλμησε, γιατί φοβήθηκε το πολιτικό κόστος. Είναι απαράδεκτες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Λυπάμαι, γιατί υποχρεώνουν ορισμένα άξια στελέχη του ΠΑΣΟΚ να λένε μπούρδες. Εμείς τι να πούμε; Καραγκιόζηδες θα γίνουμε, θα γλύφουμε εκεί που φτύναμε;».

Η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη σε άλλο πηγαδάκι απέφυγε να απαντήσει αν θα λάβει υπουργικό χαρτοφυλάκιο και περιορίσθηκε να χαμογελάσει σε σχετική ερώτηση, ενώ σε ερώτηση εάν θα γίνουν εκλογές απάντησε: «Εγώ πάντως είμαι έτοιμη».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου συνάντησε στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου τον πρώην πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα και ακούστηκε να του λέει «πάρε με τηλέφωνο, θέλω να μιλήσουμε».

Σε δηλώσεις τους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου, η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλος συνεχάρησαν και μίλησαν με κολακευτικά λόγια για την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας να προσκαλέσει στην φετινή δεξίωση στελέχη του αντιδικτατορικού αγώνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ