Λονδίνο: Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ίσως σχετίζεται με αλλεργικές αντιδράσεις σε κοινές τροφές, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Gastroenterology.

Ερευνητική ομάδα του Νοσοκομείου Σεντ Τζορτζ του Λονδίνου διαπίστωσε από αιματολογικές εξετάσεις ότι οι πάσχοντες από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είχαν αυξημένα αντισώματα σε τρόφιμα όπως το σιτάρι, το βοδινό κρέας, το χοιρινό, το αρνί και η σόγια.

Προκαταρκτικές έρευνες στις οποίες οι συμμετέχοντες απέφυγαν την κατανάλωση ορισμένων εκ των προαναφερόμενων τροφών είχαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Υπολογίζεται ότι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επηρεάζει το ένα τρίτο του πληθυσμού και περίπου ένα στα δέκα άτομα υποφέρουν από τα συμπτώματα αρκετά ώστε να απευθύνονται σε κάποιον ειδικό.

Τα συμπτώματα ποικίλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος και σπασμούς, διάρροια, δυσκοιλιότητα και φούσκωμα στο στομάχι.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ασθενείς με διαφορετικά συμπτώματα, όπως η διάρροια και η δυσκοιλιότητα, είχαν ενδείξεις τροφικής υπεραισθησίας.

Ο Δρ Ντέβιντερ Κούμαρ εξηγεί ότι «τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του ατόμου και με ένα απλό τεστ, μπορούμε να αποδείξουμε ότι τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται στην αντίδραση του οργανισμού σε αυτά που τρώει το άτομο καθημερινά. Μας ανοίγει νέους δρόμους για τη διαχείριση μιας μεγάλης και περίπλοκης ομάδας ασθενών».

health.in.gr