Κυβερνητικές δεσμεύσεις στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Με χαιρετισμούς από την υπουργό Παιδείας Μ.Γιαννάκου και τον υφυπουργό Πολιτισμού Π.Τατούλη άνοιξε τις πύλες της την Πέμπτη η 2η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θα διαρκέσει έως τις 29 του μηνός. Συμμετέχουν 150 Έλληνες και 18 ξένοι εκδότες.
71
Με χαιρετισμούς από την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου και τον υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη άνοιξε τις πύλες της την Πέμπτη η 2η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θα διαρκέσει έως τις 29 του μηνός. Συμμετέχουν 150 Έλληνες και 18 ξένοι εκδότες.
Η έκθεση, που διεξάγεται στον εκθεσιακό χώρο της HELEXPO, διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και αποτελεί καρπό της συνεργασίας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) με το Δήμο Θεσσαλονίκης, τη HELEXPO, την Πανελλήνια Ομοσποδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστημίο Θεσσαλονίκης.
Χαρακτηριστική είναι η παρουσία των βαλκανικών χωρών, καθώς συμμετέχουν η Σερβία, η Κροατία, η Βοσνία, η Αλβανία και η Βουλγαρία. Το «παρών» δίνουν ακόμη η Τουρκία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Αρμενία, η Γεωργία, το Ισραήλ, η Αλγερία, η Παλαιστίνη, η Ταϊβάν και η Ρωσία.
Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστησαν, εκτός της κ. Γιαννάκου και του κ. Τατούλη, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης κ.ά.
Στην ομιλία της, η κ. Γιαννάκου τόνισε δήλωσε ότι η έκθεση δεν αφορά μόνο στο ελληνικό, αλλά και στο ξένο βιβλίο, καθώς και στα μεταφρασμένα κείμενα. «Το βιβλίο δεν είναι μόνο ο αχώριστος φίλος του ανθρώπου, αλλά ανοίγει και τους ορίζοντές μας και προάγει τον πολιτισμό» υπογράμμισε.
Δήλωσε επίσης ότι στο πλαίσιο του Δ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη στήριξη στο βιβλίο και τις προσπάθειες των εκδοτών, προαναγγέλοντας ταυτόχρονα την ίδρυση Επιτροπής, η οποία θα αναλάβει τον κεντρικό σχεδιασμό γα την προώθηση του βιβλίου σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό.
Από την πλευρά του ο κ. Τατούλης βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας ότι ο νέος πρόεδρός του θα ανακοινωθεί σύντομα «και θα είναι έκπληξη».
Με τη σειρά του ο πρόεδρος της HELEXPO κ. Θωμόπουλος δήλωσε ότι η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης φιλοδοξεί να αποτελέσει το σταυροδρόμι για το Διεθνές Δίκτυο Βιβλίου ανάμεσα στα Βαλκάνια, την Ευρώπη και τη Μεσόγειο.
Αποστολή: Ν.Βασιλάκος
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Τίτλοι τέλους» από τον Άντι Μπέρναμ στην ψηφιακή ταυτότητα που προωθούσε ο Κιρ Στάρμερ
- Δείτε την απονομή των χάλκινων μεταλλίων στην Αγγλία (vid)
- Το Ισραήλ σκότωσε πενταμελή οικογένεια στη Γάζα – Ένα παιδί έλειπε την ώρα της επίθεσης – Δέκα νεκροί συνολικά
- Αποδοκιμασίες επειδή ο Μπέλιγχαμ έδωσε το πέναλτι στον Σάκα για να κάνει χατ τρικ (vid)
- Πώς οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την ήπια ισχύ τους με το Μουντιάλ
- Τρομερός Εμπαπέ: Έγινε πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Μουντιάλ (vid)
- Γαλλία-Αγγλία 4-6: Απίστευτο ματς, οι Άγγλοι προηγήθηκαν 4-0 και παραλίγο να χάσουν την τρίτη θέση (vids)
- Ο Τραμπ ζητά από την CENTCOM να ανοίξουν οι «πύλες της κολάσεως» κατά του Ιράν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442