43

Ανοίγει τις πύλες της την Πέμπτη, 26 Μαΐου, στον εκθεσιακό χώρο της HELEXPO η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θα διαρκέσει ώς τις 29 του μηνός.

Σε μια έκταση 7.500 τ.μ., η έκθεση φιλοξενεί χιλιάδες τίτλους της πρόσφατης ελληνικής και ξένης βιβλιοπαραγωγής, αλλά και 150 Έλληνες εκδότες και 18 ξένους από τη Σερβία, την Κροατία, τη Βοσνία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Κύπρο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Αρμενία, τη Γεωργία, το Ισραήλ, την Αλγερία, την Παλαιστίνη, την Ταϊβάν και τη Ρωσία. Μάλιστα, σε αρκετά περίπτερα θα είναι παρόντες οι ίδιοι οι ξένοι εκδότες.

Την έκθεση πλαισιώνουν πάνω από 100 πολιτιστικές εκδηλώσεις, συνθέτοντας ένα πλούσιο και πολυποίκιλο πρόγραμμα για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του βιβλίου, για τους επαγγελματίες και τους αναγνώστες.

Συναντήσεις και συζητήσεις με δέκα κορυφαίους ξένους συγγραφείς των γειτονικών χωρών, παρουσιάσεις των πιο πρόσφατων ελληνικών βιβλίων και 40 συγγραφέων που επέλεξαν οι εκδότες, πρεμιέρες και προβολές 17 ταινιών βασισμένων σε ελληνικά και ξένα λογοτεχνικά έργα, εκπαιδευτικά παιχνίδια, και εργαστήρια (δημιουργικής γραφής, βιβλιοδεσίας, ξυλογραφίας) είναι μερικές μόνο από τις εκπλήξεις που περιμένουν το κοινό.

Παράλληλα, οργανώνονται έκθεση φωτογραφίας με θέμα Σε πιάσαμε να διαβάζεις, έκθεση ζωγραφικής του γνωστού ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα, και μουσικά απογεύματα στο υπαίθριο φιλολογικό καφενείο με το JAZZ ‘n’ NOVA trio.

Στη διάρκεια της έκθεσης θα γίνουν, ακόμη, παρουσιάσεις για τη βιβλιοαγορά της Σερβίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας από τους αντίστοιχους προέδρους των Ομοσπονδιών, ενώ έχει προγραμματιστεί και συνέδριο με θέμα Πολιτιστική κληρονομιά και νέες τεχνολογίες με τη συμμετοχή 100 βιβλιοθηκονόμων.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, ακολουθεί στο Πόρτο Καρράς, στις 30 και 31 Μαΐου, η 2η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη του προγράμματος Για μια ευρωπαϊκή πολιτική του βιβλίου, με τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών εκδοτών, βιβλιοπωλών, συγγραφέων, και βιβλιοθηκονόμων (με συντονιστή το ΕΚΕΒΙ).

Το συνέδριο θα πλαισιώσουν σεμινάρια για ξένους εκδότες, βιβλιοπώλες, βιβλιοθηκονόμους και κριτικούς λογοτεχνίας με θέμα την επικαιρότητα του ελληνικού βιβλίου και με τη συμμετοχή 10 Ελλήνων συγγραφέων.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) σε συνεργασία με την HELEXPO, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ), τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο