Ασφαλής η κατανάλωση κρέατος και γάλακτος από κλωνοποιημένα ζώα
Λονδίνο: Η σύνθεση του γάλακτος και του κρέατος των κλωνοποιημένων βοοειδών δεν διαφέρει από αυτή των ιδίων προϊόντων των φυσιολογικά εκτρεφόμενων ζώων, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ιάπωνες επιστήμονες.
Λονδίνο: Η σύνθεση του γάλακτος και του κρέατος των κλωνοποιημένων βοοειδών δεν διαφέρει από αυτή των ιδίων προϊόντων των φυσιολογικά εκτρεφόμενων ζώων, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ιάπωνες επιστήμονες.
Όπως προκύπτει από μελέτη του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ με επικεφαλής τον Δρ Xiangzhong Yang, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences, αναλύθηκαν περισσότερα από 100 χαρακτηριστικά των παραπάνω προϊόντων και δεν παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες διαφορές.
Συγκεκριμένα ελέγχθηκαν δείγματα γάλακτος από τέσσερις κλώνους της γαλακτοπαραγωγικής αγελάδας Holstein για παραμέτρους όπως το περιεχόμενο αναφορικά με τις πρωτεΐνες, τα λιπαρά και τη λακτόζη. Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές μεταξύ των παραμέτρων αυτών στο γάλα των κλωνοποιημένων ζώων και των φυσιολογικά εκτρεφόμενων. Επιπλέον, το κρέας από δυο κλώνους του διάσημου ιαπωνικού ταύρου εκτροφής Kamitakafuku πληρούσε τις βιομηχανικές προδιαγραφές για παραμέτρους όπως η σωστή αναλογία σε λίπος και η σύνθεση λιπαρών-οξέων.
Αν και το κρέας από τα κλωνοποιημένα βοοειδή υπερείχε από αυτό των φυσιολογικά εκτρεφόμενων, οι επιστήμονες το θεώρησαν αναμενόμενο καθώς οι κλώνοι προέκυψαν από έναν υπερ-ταύρο με ασυνήθιστα υψηλής ποιότητας χαρακτηριστικά.
Πάντως από τη μελέτη συνεπάγεται ότι τα γονίδια των κλώνων λειτουργούν φυσιολογικά. «Η παραγωγή κάθε συστατικού στοιχείου της πρωτεΐνης του γάλακτος εμπεριέχει την περίτεχνη ρυθμιστική λειτουργία πολλών πρωτεϊνών και ενζύμων και κάθε μη φυσιολογική έκφραση γονιδίου θα έπρεπε να αντανακλάται σε ανισορροπίες στα συστατικά στοιχεία του γάλακτος», εξηγούν οι ειδικοί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο ως βάση για τη σύσταση κατευθυντήριων οδηγιών για περαιτέρω μελέτη μεγαλύτερου αριθμού κλώνων με διαφορετικό γενετικό παρελθόν.
Παρά τη δημοσίευση των στοιχείων, η διαμάχη για το αν είναι ασφαλές να καταναλώνει ο άνθρωπος προϊόντα από κλωνοποιημένα ζώα εξακολουθεί να υφίσταται και μόνο το μέλλον θα δείξει τελικά ποιοι έχουν δίκιο.
health.in.gr
- LIVE: Μίλαν – Ελλάς Βερόνα
- Ιωάννινα: Στο νοσοκομείο δύο 15χρονες έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ – Δύο συλλήψεις
- Τσιτσιπάς: «Είχα ανάγκη αυτό το διάλειμμα, επιστρέφω με διαφορετική ενέργεια»
- Σέρρες: Πέμπτη ημέρα αγωνίας – Στο μικροσκόπιο βίντεο με αυτοκίνητο ίδιο με του εξαφανισμένου διοικητή
- Μπριζίτ Μπαρντό: Οι 48 ταινίες, η απομάκρυνση από τις τέχνες και η αφοσίωση στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων
- Παναθηναϊκός: Παίρνει τον Κοντούρη του Παναιτωλικού



