Νέα Υόρκη: Το κρεμμύδι εκτός από την πικάντικη γεύση που δίνει στο φαγητό, μπορεί να ενδυναμώσει και τα οστά, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα ελβετικής μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βέρνης με επικεφαλής τον Δρ Ρούντολφ Μπρεννέισεν διαπίστωσε ότι με την κατανάλωση ενός μικρού κλάσματος 28.5 γραμμαρίων κρεμμυδιού με το φαγητό, αρουραίοι μείωσαν σημαντικά τις πιθανότητες απώλειας οστού.

Δεν πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι κάτι που προσθέτεις στο φαγητό σου μπορεί με τη σειρά του να προσφέρει οφέλη στην υγεία σου. Για παράδειγμα, παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να καθυστερήσει την οστική απώλεια στους αρουραίους.

Οι επιστήμονες για να διερευνήσουν την επίδραση του κρεμμυδιού στα οστά, τάισαν αρουραίους με ένα γραμμάριο κρεμμυδιού και στη συνέχεια τους υπέβαλαν σε εργαστηριακές εξετάσεις για να δουν σε τι κατάσταση βρίσκονταν τα οστά τους.

Η κατανάλωση κρεμμυδιού συντέλεσε σε σημαντικά λιγότερη οστική αποδόμηση. Μάλιστα για να διαπιστώσουν τι ήταν αυτό το συστατικό στο κρεμμύδι που είχε ευεργετική επίδραση στα οστά, οι επιστήμονες ανάμειξαν διάφορα συστατικά ενός εκχυλίσματος του κρεμμυδιού με οστικά κύτταρα.

Το συστατικό, γ-γλουταμίλο πεπτίδιο, φάνηκε να έχει την ισχυρότερη επίδραση στην αναστολή της οστικής αποδόμησης.

«Ένας άνθρωπος θα πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 400 γραμμάρια κρεμμύδια ημερησίως για να υπάρχει αντιστοιχία με την ποσότητα του κρεμμυδιού που κατανάλωναν τα πειραματόζωα στη μελέτη. Πάντως αν κάποιος θέλει να ενισχύσει τον σκελετό του και να τον προστατέψει από την οστεοπόρωση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει στη διατροφή του γαλακτοκομικά προϊόντα, που είναι πλούσια σε ασβέστιο και αποδεδειγμένα κάνουν καλό στα οστά», εξηγεί ο Δρ Μπρεννέισεν.

health.in.gr