«Πράσινο φως» της κυβέρνησης για τα νέα φορολογικά μέτρα – Αυξάνεται ο ΦΠΑ
Το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2004-2007 και τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος ενέκρινε την Τρίτη η Κυβερνητική Επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Αυξάνονται κατά μία μονάδα οι συντελεστές ΦΠΑ.
27
Το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2004-2007 και τα φορολογικά μέτρα που θα ληφθούν για τη μείωση του ελλείμματος ενέκρινε την Τρίτη η Κυβερνητική Επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
Το συνολικό πλαίσιο θα ανακοινώσει αργότερα την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος ανέφερε ότι η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε το αναθεωρημένο Πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αποφασίστηκε η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ κατά μία μονάδα (από 8% σε 9% και από 18% σε 19%). Το μέτρο αυτό μπορεί να αποφέρει στα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ, αλλά ταυτόχρονα οδηγεί υψηλότερα τον πληθωρισμό.
Επίσης, εγκρίθηκαν οι αυξήσεις των φόρων σε τσιγάρα και ποτά. Στα τσιγάρα θα αυξηθεί η τιμή των λεγόμενων φθηνών πακέτων σε 1,40-1,50 ευρώ, ενώ στα ποτά (εκτός από το κρασί και το ούζο) αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης.
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς δήλωσε ότι ελήφθησαν σοβαρές και σημαντικές αποφάσεις, που «προβλέπουν μέτρα αναγκαία για την αντιμετώπιση του μεγάλου δημοσιονομικού προβλήματος και της εκτέλεσης του προϋπολογισμού».
Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ.Σιούφας υποστήριξε ότι ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις «με αναπόφευκτα μέτρα για την ανόρθωση της οικονομίας, χωρίς να επηρεάζεται το κοινωνικό κράτος».
Ο κ. Σιούφας ερωτηθείς αν υπήρξε καθυστέρηση στη λήψη των μέτρων είπε πως «τα μέτρα ελήφθησαν την ώρα που έπρεπε να ληφθούν».
Υπήρξε απόλυτη συμφωνία στην Κυβερνητική Επιτροπή, δήλωσε τέλος η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τα απολύτως αναγκαία μέτρα που θα βγάλουν τη χώρα απο την κρίση μέσα στην επόμενη διετία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Υποκλοπές: Οι «στημένες» ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ στον Τρίμπαλη στην Εξεταστική και το μήνυμα από το δεξί χέρι του Λαβράνου
- Το μήνυμα του Γιαμπουσέλε στα social media που έβαλε… φωτιά για το μέλλον του! (pic)
- Θεσσαλονίκη: Λύκοι έφτασαν μέχρι την πόρτα σπιτιού στο Πανόραμα
- Μητσοτάκης: «Και ναι και όχι» για το «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ για τη Γάζα – Συνέντευξη στο Euronews
- Έκλεισε η συμφωνία για τη σωτηρία του TikTok στις ΗΠΑ – Τι προβλέπει
- Η μεγάλη ώρα της Ελλάδας: Η Εθνική πόλο κόντρα στην Ουγγαρία για το ιστορικό πρώτο μετάλλιο
- Κάρπαθος: Ανάμεσα στα 10 ομορφότερα μέρη του πλανήτη για το 2026
- Τον δείχνουν σαν έναν φθηνό εγκληματία, είναι ταπεινωτικό – Η οικογένεια του Μάρτι Ράισμαν «καταδικάζει» το Marty Supreme
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 23.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/chinh-le-duc-W5q8uoqss3Q-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442