Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Μπαράζ φορολογικών ελέγχων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Μπαράζ φορολογικών ελέγχων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Με την απειλή ελέγχων από το υπό κατάργηση ΣΔOΕ προσπαθεί το υπουργείο Oικονομικών να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού, η οποία δημιουργήθηκε από την «παράλυση» του φοροελεγκτικού μηχανισμού και την έξαρση της φοροδιαφυγής.

27

Με την απειλή ελέγχων από το υπό κατάργηση ΣΔOΕ προσπαθεί το υπουργείο Oικονομικών να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού, η οποία δημιουργήθηκε από την «παράλυση» του φοροελεγκτικού μηχανισμού, την κατάργηση των Τοπικών Ελεγκτικών Κέντρων και την έξαρση της φοροδιαφυγής.

Το υπουργείο Oικονομικών ρίχνει στην αγορά το σύνολο των ανδρών του ΣΔOΕ προκειμένου να πραγματοποιήσουν σαρωτικούς ελέγχους στη διακίνηση, στα παραστατικά-αποδείξεις, στον ΦΠΑ, στα καύσιμα και στα προϊόντα που καταναλώνονται κυρίως στις γιορτές του Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται Τα Νέα, ο επικεφαλής του ΣΔOΕ Ηλίας Αργυρός έχει δώσει εντολή σε όλους τους υπαλλήλους του Σώματος να υλοποιήσουν στο ακέραιο το σχέδιο δράσης για το δεύτερο τρίμηνο του 2005 το οποίο έχει ήδη συνταχθεί και πρόκειται να σταλεί σε όλες τις υπηρεσίες ως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Το νέο σχέδιο δράσης κάνει ιδιαίτερη μνεία στους ελέγχους που θα πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση στην αγορά, δηλαδή στα καταστήματα, στις υπηρεσίες, στους χώρους εστίασης και όπου αλλού πραγματοποιείται οικονομική δραστηριότητα και υποχρεούνται από τον νόμο οι επιχειρήσεις να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης και τιμολόγια παροχής υπηρεσιών.

Παράλληλα, το σχέδιο δράσης που αφορά στην περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2005 ρίχνει το βάρος του στη διακίνηση και στην εμπορία προϊόντων που σχετίζονται με τις γιορτές του Πάσχα. Ακόμη το σχέδιο δράσης προβλέπει εντατικοποίηση ελέγχων για την περιστολή του παρεμπορίου, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στην τεράστια φοροδιαφυγή και φοροκλοπή που εμφανίζει ο τομέας των καυσίμων και στην ανάγκη να ενταθεί ο έλεγχος προς την κατεύθυνση είσπραξης των διαφυγόντων φόρων που υπολογίζονται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Κύκλοι του υπουργείου Oικονομικών εξάλλου έχουν παράπονα από τους «γαλάζιους» εφοριακούς, καθώς όπως λένε δεν τηρούν κατά γράμμα τις εντολές που τους έχουν δοθεί από τον υφυπουργό Oικονομικών Αδάμ Ρεγκούζα. Oι ίδιοι τονίζουν ότι οι εφορίες δεν κάνουν ελέγχους όπως έχουν υποχρέωση, ιδίως μετά την κατάργηση των Τοπικών Ελεγκτικών Κέντρων.

Για το λόγο αυτό, ο υφυπουργός Oικονομικών έχει ενημερώσει και τον κ. Αλογοσκούφη, ενώ αναμένεται και πάλι να «τρίξουν τα δόντια» στους εφοριακούς. Τέλος, δεν αποκλείεται, αν συνεχιστεί η δραματική υστέρηση των εσόδων, να μετακινηθούν αρκετοί από τους επικεφαλής των εφοριών, κάτι άλλωστε που έχει δηλώσει προσφάτως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Oικονομικών για όσους δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο