Έκκληση Σιούφα να απορροφήσουν οι επιχειρηματίες τις αυξήσεις από τη μεταβολή του ΦΠΑ
Σύσταση προς τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο να απορροφήσουν στα περιθώρια κέρδους τους τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων που προκύπτουν από τη μεταβολή των συντελεστών του ΦΠΑ απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας την Τρίτη.
53
Σύσταση προς τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο να απορροφήσουν στα περιθώρια κέρδους τους τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων που προκύπτουν από τη μεταβολή των συντελεστών του ΦΠΑ απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας την Τρίτη.
Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της ECR Hellas, ο Δ.Σιούφας προειδοποίησε ότι θα είναι αμείλικτος στις περιπτώσεις που επιχειρήσεις, με αφορμή την αύξηση στους συντελεστές του ΦΠΑ, στρογγυλοποιήσουν προς τα πάνω τις πρόσθετες επιβαρύνσεις.
Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι «οι επιχειρήσεις του λιανικού και χονδρικού εμπορίου, καθώς και οι επιχειρήσεις της βιομηχανίας, χρειάζεται να καταλάβουν ότι η οικονομία, ο διεθνής ανταγωνισμός, η κοινωνία, το δικό τους συμφέρον απαιτούν να συμπιέσουν, όσο μπορούν περισσότερο, τις τιμές».
O κ. Σιούφας κάλεσε επίσης τις επιχειρήσεις να συνειδητοποιήσουν τον κοινωνικό ρόλο και την ευθύνη που έχουν για τη διατήρηση μιας ακμαίας αγοράς, επισημαίνοντας ότι «η μείωση του κόστους και η συγκράτηση των τιμών είναι βασική προϋπόθεση για να έχουν δουλειές».
O υπουργός Aνάπτυξης υπογράμμισε ότι τα επίσημα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν πως υπάρχουν περιθώρια για να συμβεί αυτό και ανέφερε ενδεικτικά ότι:
-Tην πενταετία 2000-2004 το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε συνολικά κατά 22%, ενώ ο κύκλος εργασιών του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 30%. Στο ίδιο διάστημα στην ΕΕ των «15», το ΑΕΠ αυξήθηκε συνολικά κατά 10%, ενώ το λιανικό εμπόριο αυξήθηκε μόλις κατά 6% (στοιχεία Eurostat).
-Στην επταετία 1998-2004, οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα αυξήθηκαν σωρευτικά περίπου κατά 26% έναντι 13% στην ΕΕ των «15» όταν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 24,6% έναντι 9,6% στην ΕΕ.
-Στον κλάδο τροφίμων-ποτών η διαφοροποίηση είναι πολύ εντονότερη. Έτσι, την ίδια περίοδο, στην ΕΕ των «15» οι αυξήσεις τιμών παραγωγού ήταν 7%, χαμηλότερες από το σύνολο των αυξήσεων στη βιομηχανία, ενώ οι τιμές λιανικής των τροφίμων αυξήθηκαν μόνον κατά 5%. Αντίθετα, στην Ελλάδα, οι τιμές παραγωγού στα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 24,6%, ενώ οι τιμές λιανικής αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο, φθάνοντας το 28,5%.
«Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν πως μπορεί να γίνουν πολλά για τη βελτίωση και την αποκατάσταση όρων υγιούς ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά, τόσο στο χώρο του εμπορίου, όσο και στο χώρο των προμηθευτών», κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης και τόνισε ότι «από την πλευρά μας θα εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες που απαιτούνται».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Μια νύχτα μόνο: Όλα όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο
- e-ΕΦΚΑ: Καταβολή αναδρομικών ποσών σε 7.926 συνταξιούχους
- Δήμος Τήνου: Σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης η Τήνος μετά από κατεπείγον αίτημα του Δημάρχου
- Καραπαπάς για Λεβερκούζεν: «Παράξενοι κανονισμοί…» (vids)
- Ο χορός των Κουνγκ Φου ρομπότ: Πρέπει να φοβόμαστε τον στρατό των κινεζικών ανθρωποειδών;
- Νέα Αριστερά: Όταν οι υγειονομικοί ζητούν ενίσχυση, η κυβέρνηση στέλνει ΜΑΤ και συλλαμβάνει γιατρούς
- Νέο Μεξικό: Έρευνα κοντά στο ράντσο του Έπσταϊν μετά από καταγγελία για θαμμένες σορούς δύο κοριτσιών
- Ο Ολυμπιακός αποθέωσε Ρέτσο και Πιρόλα για το πάθος τους: «Περήφανοι για τη δύναμή σας» (pic)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 19.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/pexels-fthdgrl-11855082-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442