Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ανοικτό ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας αφήνει ο Κ.Καραμανλής

Ανοικτό ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας αφήνει ο Κ.Καραμανλής

Ανοιχτό άφησε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής το ενδεχόμενο αύξησης των έμμεσων φόρων, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι δύσκολη και ότι τα βάρη της προσαρμογής «κατά το δυνατόν» δεν θα επιβαρύνουν τους πολίτες.

53

Ανοιχτό άφησε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής το ενδεχόμενο αύξησης των έμμεσων φόρων, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι δύσκολη και ότι τα βάρη της προσαρμογής «κατά το δυνατόν» δεν θα επιβαρύνουν τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «είναι φυσικό το υπουργείο Οικονομικών να βρίσκεται σε διαρκή προβληματισμό για τη μείωση της δημόσιας σπατάλης και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης».

Μολονότι την Τρίτη ο Ευάγγελος Αντώναρος «άδειασε» τον υφυπουργό Οικονομικών Π.Δούκα (ο οποίος μία ημέρα νωρίτερα είχε προαναγγήλει αυξήσεις στους έμμεσους φόρους), η κυβέρνηση φαίνεται ότι τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει στην ανακοίνωση δέσμης εισπρακτικών μέτρων προκειμένου να ενισχυθούν τα έσοδα του Δημοσίου.

Τα πρώτα μέτρα αφορούν στην αύξηση των ειδικών φόρων σε τσιγάρα ποτά και καύσιμα και την πιθανή αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ενδεχομένως από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, και όχι από την 1/1/2006.

Επίσης, επί τάπητος είναι η αύξηση του ΦΠΑ (από 18% σε 19%) ή η μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών (όπως το φαγητό σε εστιατόρια) από τον χαμηλό (8%) στον υψηλό συντελεστή (18%).

«Πολύ σοβαρή» η κατάσταση της οικονομίας

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι πολύ σοβαρή». Το ζήτημα λοιπόν, προσέθεσε, «δεν είναι αν αποκαλύπτεται μια πραγματικότητα, αλλά πώς και γιατί φτάσαμε σε αυτήν την πραγματικότητα. Αυτή είναι μια κορυφαία προτεραιότητα και εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που προέκυψε από κακούς χειρισμούς μιας μακράς σειράς ετών».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «υπερέβη επί μακρά σειρά ετών την ανειλημμένη υποχρέωση που προκύπτει από το Σύμφωνο Σταθερότητας ως προς το έλλειμμα κι επίσης είπε ψέματα. Επομένως, δεν τίθεται σήμερα ερώτημα γιατί βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση, αλλά με ποιά μέτρα θα επιλύσουμε την ουσία του προβλήματος. Και είμαι βέβαιος ότι θα το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά».

Ερωτηθείς εάν η ένταση των προσπαθειών για τη βελτίωση των δημοσιονομικών συνεπάγεται και νέα μέτρα, ο Κ.Καραμανλής επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει επιλέξει ένα πλαίσιο αντιμετώπισης -στο ευρωπαϊκό επίπεδο πήγε ικανοποιητικά (κυρίως αναφορικά με τη χρονική διάρκεια της προσαρμογής), στο εσωτερικό πετύχαμε να μην μετακυλίονται βάρη στους πολίτες, καθώς επίσης να υπάρξει μια περιστολή της δημόσιας σπατάλης».

»Από κεί και πέρα υπάρχει ένας διαρκής προβληματισμός για την αναζήτηση των τρόπων που θα βοηθήσουν να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, στο πλαίσιο που ανέφερα. Το βέβαιον είναι ότι σε δύο χρόνια η ελληνική οικονομία και η δημοσιονομική μας κατάσταση θα έχουν αντιμετωπίσει τα προβλήματά τους» σημείωσε.

Ικανοποίηση από τα αποτελέσματα της Συνόδου

Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της Εαρινής Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη.

Τόνισε ότι το περιεχόμενο της Συνόδου ήταν κυρίως οικονομικό, αφού αναφερόταν στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τη στρατηγική της Λισαβόνας. «Η Ελλάδα χαιρετίζει τη συμφωνία για το Σύμφωνο Σταθερότητας» ανέφερε ο Κ.Καραμανλής, υπογραμμίζοντας ότι «καταφέραμε να συμπεριληφθούν και οι ελληνικές θέσεις, όπως για παράδειγμα η παράταση του χρόνου προσαρμογής».

Σχετικά με τη στρατηγική της Λισαβόνας, τόνισε ότι βρισκόμαστε σε σημείο – σταθμό, καθώς έχουμε διανύσει το ήμισυ -όπως είπε- της προσπάθειας, χαρακτηρίζοντας «μέτρια» την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Επισήμανε ωστόσο ότι θα πρέπει να επανιεραρχηθούν οι προτεραιότητες της χώρας μας και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας με στόχο την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της παραγωγής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο