30

Ο «βασικός μέτοχος» αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ του Π.Μολυβιάτη – Ευ.Βενιζέλου στη διάρκεια της συζήτησης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα στην ειδική επιτροπή της Βουλής. Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι αναμένουν τη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Προκόποπη Παυλόπουλου με τους κοινοτικούς παράγοντες την ερχόμενη εβδομάδα προτού ληφθούν αποφάσεις, και αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. 

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι είναι αιχμάλωτος του «βασικού μετόχου» στις συζητήσεις που έχει στις Βρυξέλλες αλλά και της απογραφής την οποία χαρακτήρισε στρατηγικό λάθος.

«Με τους κακούς χειρισμούς που γίνονται για τον βασικό μέτοχο μένει έκθετη η χώρα. Καλούμαστε να ψηφίσουμε ένα Σύνταγμα που προβλέπει υπεροχή του Kοινοτικού έναντι του Εθνικού Συντάγματος. Αν η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ενστάσεις έπρεπε να τις διατυπώσει όταν υπέγραφε το Ευρωσύνταγμα. Τότε όμως δεν διατύπωσε καμία ένσταση» υπογράμμισε.

Απαντώντας ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν εκλιπαρεί κανέναν και τίποτα, αλλά αγωνίζεται να υπερασπιστεί και να προωθήσει τα συμφέροντα της χώρας με αξιοπρέπεια και σθένος για να ανατρέψει την σκληρή πραγματικότητα.

«Θα πρέπει να τον κοιτάμε με συμπάθεια, σεβασμό και εκτίμηση. Ούτε αιχμάλωτος της απογραφής είναι ο πρωθυπουργός, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να πείσουν τους πάντες ότι δεν φταίει η πραγματικότητα αλλά η αποκάλυψη της» κατέληξε ο κ. Μολυβιάτης.

Παυλόπουλος: «Δεν υπάρχει αντίθεση με το κοινοτικό Δίκαιο»

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΝΕΤ 105,8, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε: «Εμείς πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει ζήτημα αντίθεσης του Συντάγματος και της εκτελεστικής νομοθεσίας με το κοινοτικό Δίκαιο». Υποστήριξε επίσης ότι «κάνουμε αυτό που δεν έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ».

«Το παράδοξο είναι ότι κάποιοι τώρα ενδιαφέρθηκαν. Δηλαδή σήμερα που η κυβέρνηση δίνει τη μάχη, τώρα ενδιαφέρθηκαν και μάλιστα αιτιώνται την κυβέρνηση γιατί κάνει αυτό το πράγμα! Δηλαδή ποια θα ήταν η φυσιολογική στάση της κυβέρνησης; Αυτό που έκανε το ΠΑΣΟΚ και τα άφησε να βαλτώσουν τα πράγματα ή τώρα που εμείς υπερασπιζόμαστε το Σύνταγμά μας;» διερωτήθηκε ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ρώτησε: «Δεν σας κάνει εντύπωση πως όταν ήταν γνωστό ότι από το 2003 υπήρχαν αυτά τα προβλήματα δεν γινόταν θόρυβος; Για ποιο λόγο δε ρωτούσαν το ΠΑΣΟΚ τι θα γίνει στην περίπτωση αυτή; Και για ποιο λόγο σήμερα, που η Κυβέρνηση δίνει τη μάχη της, εγείρονται αυτά τα ερωτήματα»;

«Εσωτερικές» διαφωνίες και προβληματισμός στην κυβέρνηση

Πάντως η κυβέρνηση δέχθηκε την Τετάρτη κριτική και εκ των έσω για το ίδιο θέμα από το βουλευτή Κερκύρας Ν.Γεωργιάδη, ο οποίος αμφισβήτησε ευθέως τον νόμο, αλλά και τη δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, με ηπιότερο τόνο, εξέφρασε τις ενστάσεις της επικεντρώνοντας στο πρόβλημα που έχει προκύψει στο Σύνταγμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το ερώτημα που τίθεται είναι αν «θα αρχίσει συζήτηση για αλλαγή του Συντάγματος, αφού το πρόβλημα είναι με το άρθρο 14, παράγραφος 9 του Συντάγματος και τους εκτελεστικούς νόμους».

Όπως ανέφεραν, πως το άρθρο υπερψηφίστηκε και από τα δύο κόμματα και διερωτώντο αν «τώρα θα πρέπει να έλθουν τα δύο κόμματα να πουν ότι έκαναν λάθος». Κατά τις ίδιες πηγές, υπάρχει προβληματισμός, αφού η αναθεώρηση του Συντάγματος μπορεί να γίνει μετά το 2008, ενώ υπογράμμιζαν ότι γι αυτό το θέμα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ και των δύο μεγάλων κομμάτων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ