38

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η μετατροπή των Βαλκανίων σε μια πραγματική ευρωπαϊκή γειτονιά, αναφέρει σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην Καθημερινή της Κυριακής ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, τονίζοντας πως το ζήτημα του Κοσόβου κατέχει δεσπόζουσα θέση ανάμεσα στα προβλήματα που πρέπει να διευθετηθούν.

Όπως αναφέρει ο κ. Βαληνάκης, οι όποιες εκτιμήσεις για το μέλλον του Κοσόβου πρέπει να εξετασθούν ενδελεχώς, μέσα σε μια ευρωπαϊκή προοπτική, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα σε άλλο σημείο της περιοχής και χωρίς να υιοθετεί «εγωιστική» προσέγγιση κανένα από τα ενδιαφερόμενα μέρη και καμία από τις γειτονικές χώρες.

Ακολούθως, τονίζει ότι η επιστροφή στα πριν από το 1999 δεδομένα δεν αντιμετωπίζεται ως ρεαλιστικό ενδεχόμενο, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται η ανάγκη διατήρησης του πολυεθνικού χαρακτήρα του Κοσόβου, αλλά και της ευρωπαϊκής προοπτικής τόσο αυτού όσο και της Σερβίας.

Ακόμη, αναφέρει ότι Βελιγράδι και Πρίστινα πρέπει να συνεργαστούν με τη Χάγη, χαρακτηρίζει θετικό βήμα την οικειοθελή παράδοση του κ. Χαραντινάι, ενώ επισημαίνει για άλλη μια φορά ότι η λύση πρέπει να εξευρεθεί σε συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ και σε στενή συνεργασία με τη Ρωσία.

Προσθέτει, τέλος, ότι η Σερβία πρέπει να έχει ουσιαστικό λόγο στη διαδικασία και να μπορεί να μιλά με μία φωνή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ