Ερωτήσεις Γ.Δραγασάκη για εκκλησιαστική Δικαιοσύνη και οικονομικά των εκκλησιών
Ερώτηση σχετικά με το εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει το νόμο για την εκκλησιαστική Δικαιοσύνη κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΝ Γ.Δραγασάκης. Ακόμη ερωτά εάν οι εκκλησίες καταβάλλουν την προβλεπόμενη από το νόμο εισφορά από τις εισπράξεις για την πληρωμή των κληρικών.
38
Ερώτηση σχετικά με το εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει το νόμο που ισχύει από το 1932 για την εκκλησιαστική Δικαιοσύνη κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΝ Γ.Δραγασάκης. Ακόμη ερωτά εάν οι εκκλησίες καταβάλλουν την προβλεπόμενη από το νόμο 536/1945 εισφορά ύψους 25% από τις εισπράξεις για την πληρωμή των κληρικών.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης ο κ. Δραγασάκης αναφέρει πως καμιά κυβερνητική πρωτοβουλία δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα, για να αλλάξει το απαράδεκτο αυταρχικό και αντισυνταγματικό πλαίσιο που τη στηρίζει.
Επειδή, αναφέρει ο κ. Δραγασάκης, η υπάρχουσα από το 1932 νομοθεσία αδικεί κατάφορα τον εφημεριακό κλήρο και επειδή ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, ερωτώνται οι υπουργοί «εάν προτίθενται και πότε να αλλάξουν την υπάρχουσα αντισυνταγματική, σκοταδιστική νομοθεσία για τη Δικαιοσύνη στην εκκλησία και να την εκσυγχρονίσουν σε κατεύθυνση που θα παίρνει υπόψη τα στοιχειώδη δικαιώματα των ιερέων σε περιπτώσεις που διώκονται από μητροπολίτες ή όποια άλλη εκκλησιαστική αρχή;».
Όσο για το θέμα της εισφοράς των εκκλησιών στην πληρωμή των κληρικών, ο κ. Δραγασάκης αναφέρει: «Σύμφωνα με τον αναγκαστικό νόμο 536/1945 η μισθοδοσία των εφημερίων αναλήφθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό έγινε με τον όρο ότι η εκκλησία θα κατέβαλε το 25% των ακαθάριστων εισπράξεων των Ναών (άρθρο 2, παρ.1 και 2)».
Ακολούθως ερωτά τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών:
«- Ποιο το ύψος των ποσών που καταβλήθηκαν στα Δημόσια Ταμεία από κάθε Μητρόπολη (και των υπαγόμενων σε αυτήν Μονών) κατ έτος για τα τελευταία 5 έτη;
– Υπάρχουν ναοί που δεν κατέβαλαν ποτέ την ως άνω εισφορά; Έγινε ποτέ έλεγχος για την εξακρίβωση αν τήρησαν ή όχι τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ν. 536/1945;».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Έπσταϊν εκπαιδεύτηκε ως Ισραηλινός κατάσκοπος, αναφέρει έγγραφο του FBI
- Ρωσία: Σε κρίσιμη κατάσταση ο στρατηγός Βλαντίμιρ Αλεξέγιεφ μετά από πυροβολισμούς στη Μόσχα
- LIVE: Αστέρας Τρίπολης – Βόλος
- Ιωνία – Ολυμπιακός 42-76: Επιβλητικές οι ερυθρόλευκες, με «τριπλέτα φωτιά»
- Αμπελόκηποι: Δύο συλλήψεις για απόπειρα απάτης – Το κόλπο των δραστών με τα παράλληλα τηλεφωνήματα σε κινητό και σταθερό
- Γαλλία: Έριξαν χειροβομβίδα μέσα σε κομμωτήριο – Η στιγμή της επίθεσης