Νέα Υόρκη: Ίσως τελικά η σοκολάτα και η πίτσα δεν απειλούν την νεανική επιδερμίδα των εφήβων, αλλά το γάλα και συγκεκριμένα το αποβουτυρωμένο γάλα να είναι η βασική αιτία της ακμής στην εφηβεία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Academy of Dermatology.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με επικεφαλής την Δρ Κλέμεντ Αντεμπανοβο θέλησε να καθορίσει κατά πόσο το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα σχετίζονται με εξάρσεις ακμής. Ανέλυσε λοιπόν απαντήσεις που είχαν δώσει 47.335 γυναίκες που συμμετείχαν στην μελέτη Nurses Health Study II.

Οι συμμετέχουσες είχαν ερωτηθεί για τη διατροφή τους στο γυμνάσιο και ειδικότερα τη συχνότητα κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και αν συνήθιζαν να πίνουν γάλα πλήρες, γάλα σε σκόνη, γάλα με λίγα λιπαρά ή άπαχο και αν είχαν διαγνωστεί με σοβαρή εφηβική ακμή.

Αν και οι περισσότερες γυναίκες (ποσοστό 61%) έπιναν πλήρες γάλα ως έφηβες, 20% έπινε γάλα με χαμηλά λιπαρά, 7% έπινε αποβουτυρωμένο γάλα και 2% γάλα σε σκόνη.

Εκείνες που ανέφεραν ότι έπιναν περισσότερο από τρεις μερίδες οποιοδήποτε τύπου γάλακτος κάθε μέρα είχαν 22% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι είχαν σοβαρή ακμή εν συγκρίσει με εκείνες που έπιναν μόνο μια μερίδα ή λιγότερο γάλα εβδομαδιαίως.

Οι γυναίκες που έπιναν δύο ή περισσότερες μερίδες αποβουτυρωμένου γάλακτος ημερησίως είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν ότι είχαν διαγνωστεί με σοβαρή ακμή κατά τη διάρκεια της εφηβείας συγκριτικά με εκείνες που έπιναν μία μερίδα ή λιγότερο εβδομαδιαίως.

Ενώ το πλήρες γάλα και το γάλα με λίγα λιπαρά δεν φάνηκε να σχετίζεται με την εφηβική ακμή, άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τα στιγμιαία ροφήματα, το τυρί σε μορφή κρέμας και το τυρί cottage συσχετίστηκαν με την ακμή. Οι γυναίκες που έτρωγαν μια ή περισσότερες μερίδες των προαναφερόμενων προϊόντων ως έφηβες είχαν έως και 63% περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν ότι είχαν σοβαρή ακμή στην εφηβεία.

Εν αντιθέσει με ότι κανείς θα σκεφτόταν, οι σοκολάτες και τα αναψυκτικά δεν συσχετίστηκαν με την εφηβική ακμή. Εκείνοι οι έφηβοι που κατανάλωναν τηγανητές πατάτες και πίτσα επίσης δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι είχαν ακμή στην εφηβεία.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το αποβουτυρωμένο γάλα εφόσον σχετίζεται με ιστορικό ακμής, το γεγονός αυτό δεν οφείλεται στα λιπαρά που περιέχει το γάλα αλλά στις ορμόνες.

Παρά τα συμπεράσματα της μελέτης, η Δρ Αντεμπανοβο συνιστά επιφυλακτικότητα στο κοινό και ειδικά στους εφήβους που πρέπει στη δύσκολη αυτή φάση της ζωής τους να τρέφονται σωστά και να πίνουν γάλα. Μπορούν λοιπόν να επιλέξουν κάποιον άλλο τύπου γάλακτος, ενώ μπορούν να δοκιμάσουν και γάλα σόγιας.

health.in.gr