Έτοιμο το 2007 το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Το 2007 αναμένεται να ολοκληρωθεί το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Στην ανακοίνωση αυτή προχώρησε η διευθύντρια του ΚΜΣΤ Αννα Καφέτση, στη διάρκεια διάλεξης με θέμα τη μετατροπή του κτιρίου ΦΙΞ σε μουσείο σύγχρονης τέχνης.
43
Το 2007 αναμένεται να ολοκληρωθεί το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Στην ανακοίνωση αυτή προχώρησε η διευθύντρια του ΚΜΣΤ Αννα Καφέτση, στη διάρκεια διάλεξης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με θέμα τη μετατροπή του κτιρίου ΦΙΞ σε μουσείο σύγχρονης τέχνης.
«Το όνειρο, το οποίο ξεκίνησε εδώ και πέντε χρόνια, μέρα με την ημέρα πραγματοποιείται. Το 2007 το κτίριο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης θα είναι έτοιμο» είπε χαρακτηριστικά η κ. Καφέτση, κάνοντας παράλληλα μία αναδρομή στο ξεκίνημα του μουσείου το 2000.
«Επιδιώξαμε τη δημιουργία ενός σύγχρονου μουσείου, τεχνολογικά και μουσειολογικά άρτιου, λιτού και καθαρού από αισθητικής άποψης» πρόσθεσε, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία.
Η διάλεξη δόθηκε από τη μελετητική ομάδα που κέρδισε το α βραβείο στο διαγωνισμό για την εκπόνηση μελέτης του ΚΜΣΤ («Ι.Μουζάκης και Συνεργάτες-Αρχιτέκτονες ΕΠΕ», «Μελέτες Τεχνικών Έργων Π.Μπαμπίλης και Συνεργάτες Ε.Ε., INSTA Σύμβουλοι Μηχανικοί Κ.Γαλάνης και Σία Ε.Ε.) και το συνεργαζόμενο γραφείο «3SK Στυλιανίδης».
Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην ιστορία του κτιρίου του ΦΙΞ και στην ανακαίνιση τού 1950 από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτο, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τη γλαφυρή περιγραφή του παλαιού κτιρίου από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, Ισίδωρο Κακούρη:
«Πήρε τη μορφή ενός μεγάλου καραβιού που εισχώρησε στον Ιλισό και ήρθε να αράξει απαλά στην είσοδο της πόλης».
Η αρχιτέκτων Καλλιόπη Κοντόζογλου, από την πλευρά της, υπογράμμισε ότι το νέο κτίριο θα δώσει στην πόλη αυτό που πήρε, εξηγώντας δηλαδή ότι η τοποθεσία του μουσείου και η γειτνίασή του με τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και τις όχθες του Ιλισού (σημερινή Λ.Καλλιρρόης) δεν αγνοήθηκαν από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.
Στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται η σύνδεση του κτιρίου με τη μνήμη του Ιλισού και τα πετρώματα της περιοχής και γι αυτό μέρος της πρόσοψης του κτιρίου -από την πλευρά της Καλλιρρόης- καλύπτεται με πέτρα, ενώ στο κάτω μέρος στο ύψος του ισογείου θα υπάρχει ένας υδάτινος τοίχος.
Στο μουσείο θα λειτουργήσουν τρεις ενιαίοι εκθεσιακοί χώροι για τις μόνιμες συλλογές, αίθουσες για τις περιοδικές εκθέσεις, εστιατόριο, υπαίθρια γλυπτοθήκη και κήπος με θέα από την ταράτσα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γιατί τα ομαδικά μαθήματα είναι σημαντικά για τον σκύλο
- Αντιπολιτευτικά πυρά για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ – «Τίποτα δεν θα είχαμε μάθει αν δεν υπήρχε η ευρωπαία εισαγγελέας»
- Σίνερ: «Θέλω να είμαι στην καλύτερη φόρμα για το Ρολάντ Γκαρός»
- Τέλος οι περιοδείες για τη Μαντόνα παρά το νέο άλμπουμ;
- Vita: Το νέο τεύχος έρχεται αυτή την Κυριακή μαζί με το ΒΗΜΑ
- «Ζωτικοί Χώροι» / Vital Spaces: Εγκαίνια για την εικαστική έκθεση στο «Nō» της οδού Αντισθένους
- Κοβέσι: Υπάρχει θόρυβος γύρω από τις υποθέσεις της ευρωπαϊκής εισαγγελίας – Έχουν δοθεί κάποιες υποσχέσεις
- Σκύδρα: Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία μετά από σύγκρουση με ζώο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)















































![Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/taylor-heery-8DlbPCxfGHA-unsplash-315x220.jpg)























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442