Home on the Range – Κριτική
Έπειτα από ένα σεργιάνι στους μύθους του κόσμου («Ποκαχόντας», «Ηρακλής», «Μουλάν») και έπειτα από τη γενναία συνεισφορά της Pixar («Toy Story», «Bugs», «Finding Nemo»), η εταιρεία που ίδρυσε ο πρωτοπόρος των καρτούν, Γουόλτ Ντίσνεϊ, αρχίζει να δείχνει σημάδια κόπωσης. Οι πρόσφατες παραγωγές της, το δεύτερο μέρος του «Βιβλίου της Ζούγκλας» και ο «Αδελφός μου ο Αρκούδος», δεν ήταν ό,τι πιο εμπνευσμένο σε επίπεδο σχεδιασμού, ενώ η υπόθεση αμφότερων των φιλμ άφησε παγερά αδιάφορο το ενήλικο κοινό. Τώρα, μια επιστροφή στις… ρίζες επιχειρεί να σώσει το γόητρο της παντοδύναμης εταιρείας (δεν αρκούν μόνο οι εισπράξεις, χρειαζόμαστε και τις καλές κριτικές) και έως ένα βαθμό το καταφέρνει. Η «Τρελή Τρελή Φάρμα» κάνει τα παιδιά να σπαρταρούν στα γέλια, κλείνει το μάτι στο ενήλικο κοινό με ένα κλίμα αναρχίας που διατρέχει το εγχείρημα και προπάντων δεν προσβάλει κανένα, καθώς αφήνει κατά μέρος τις «μεγάλες ιδέες» και εστιάζει σε αυτό που η Ντίσνεϊ ξέρει να κάνει καλύτερα: κωμικές καταστάσεις, χρώματα και τραγούδια.
Κάπου, κάποτε στην Aγρια Δύση. Οι αγρότες που έχουν δανειστεί από τις τράπεζες αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα και οι φάρμες κηρύσσουν πτώχευση η μια μετά την άλλη. Μια αγελάδα βλέπει το κτήμα στο οποίο μεγάλωσε να βγαίνει σε πλειστηριασμό. Η ίδια οδηγείται σε ένα μικρό αγρόκτημα και καλείται να προσαρμοστεί στη νέα της ζωή. Όμως οι συμφορές της δεν έχουν τελειώσει, καθώς ο πλειστηριασμός απειλεί και αυτή τη γη -Κομμάτι του Ουρανού λέγεται το κτήμα-, εάν η ιδιοκτήτρια δεν πληρώσει τα χρέη της. Τα ζώα αναστατώνονται. Η νεοφερμένη αγελάδα πείθει άλλες δυο να ταξιδέψουν ως την πόλη και να σκεφτούν ιδέες, προκειμένου να σώσουν το σπίτι τους. Στην πόλη, μπροστά στο γραφείο του σερίφη, η Μάγκι έχει τη φαεινή ιδέα. Θα συλλάβουν έναν επικηρυγμένο ληστή κοπαδιών και με την αμοιβή θα αποτρέψουν την πώληση του αγροκτήματος. Η περιπέτεια αρχίζει.
Οι συντελεστές του «Home on the Range» αποδείχθηκαν πολύ καλοί μαθητές. Όσον αφορά στο σκίτσο μιμήθηκαν με επιτυχία το παλιό δισδιάστατο σχέδιο της Ντίσνεϊ, δημιουργώντας σχέδια ζώων χωρίς πολλές λεπτομέρειες, αλλά με πλαστικότητα και χάρη. Σε επίπεδο ιδεών ανέτρεξαν σε παλαιότερες παραγωγές και προσάρμοσαν στο μουσικό μέρος με τις μαγεμένες αγελάδες που χορεύουν την πανδαισία χρωμάτων και κίνησης που είχαμε συναντήσει σε αριστουργήματα, όπως ο «Ντάμπο». Οι τρεις «πρωταγωνίστριες» αναπαράγουν ένα κλασικό στο σινεμά γυναικείο τρίο (η έξυπνη, η ηλικιωμένη σνομπ και η ελαφρόμυαλη, αλλά καλόκαρδη ηρωίδα). Τέλος, ορισμένοι δευτερεύοντες χαρακτήρες, χωρίς να συνιστούν κάτι το ιδιαίτερο, βγάζουν αβίαστο γέλιο. Ιδιαίτερα, το άλογο που συγκινείται και κλαίει όταν του τοποθετούν τη σέλα του καουμπόι, τον οποίο έχει ως ίνδαλμα, ή ο κλέφτης κοπαδιών που σαγηνεύει τα γελάδια τραγουδώντας τιρολέζικους σκοπούς. Με λίγα λόγια, δεν είναι τα κινούμενα σχέδια που σε συναρπάζουν, αλλά μια ταινία που εγγυάται τη χαρά και τη διασκέδαση όση ώρα διαρκεί.
Η ψηφιακή έκδοση που κυκλοφορεί στη χώρα μας «μιλά» ελληνικά από τη στιγμή που ο χρήστης επιλέξει τη συγκεκριμένη γλώσσα στο αρχικό μενού. Το κυρίως πρόγραμμα διαθέτει αναμορφική εικόνα εξαιρετικής ποιότητας (άριστη απόδοση των χρωμάτων) και εξακάναλη μπάντα Dolby, που αποδίδει περισσότερο από ικανοποιητικά την αίσθηση περιβάλλοντος χώρου (υπάρχουν σκηνές καταιγίδας με «βαρβάτες» βροντές). Από τα έξτρα αξίζει να παρακολουθήσει κανείς το Making of, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και η μπάντα με τα σχόλια των συντελεστών διαθέτει ελληνικούς υπότιτλους. Μην προσπεράσετε την πολύ επιτυχημένη ελληνική μεταγλώττιση. Είναι από τις λίγες φορές που Έλληνες ηθοποιοί καταφέρνουν να μεταδώσουν αυτούσιο το κλίμα της αυθεντικής ταινίας και να αποσπάσουν το γέλιο, χρωματίζοντας κατάλληλα τη φωνή τους. Οι τρεις ηρωίδες μιλούν τη γλώσσα μας με τις φωνές της Μαρίας Καβογιάννη, της Έλντας Πανοπούλου και της Χρυσούλας Διαβάτη, ενώ τα τραγούδια αποδίδει η Τζόρτζια από το συγκρότημα των Μπλε.
- Χούλιο Ιγκλέσιας: Η ισπανική δικαιοσύνη «φρενάρει» τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση – Η απάντησή του
- Φλερτ διαρκείας μεταξύ Ρεάλ και Ρόδρι
- Γαλλία: Η Danone ανακαλεί παρτίδες βρεφικού γάλακτος λόγω ανησυχιών για τοξική επιμόλυνσή του προϊόντος
- ΗΠΑ: Πυκνό χιόνι και πολικό ψύχος, δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί αντιμέτωποι με σφοδρή χειμερινή καταιγίδα
- Ξεκίνησαν οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.: Αποστρατεύονται υπαρχηγός και επιτελάρχης
- Φενέρμπαχτσε – Μπασκόνια 84-71: Με ηγέτη τον Χόρτον-Τάκερ οι Τούρκοι
