Τον Απρίλιο επιστρέφει από τη Ρώμη ο κλεμμένος αιθιοπικός Οβελίσκος του Αξούμ
Ο Οβελίσκος του Αξούμ, το εντυπωσιακό μνημείο που έκλεψε από την Αιθιοπία ο Μουσολίνι το 1937, θα έχει μεταφερθεί πίσω στη χώρα του έως τον Απρίλιο, ανακοίνωσε η Ρώμη. Η Αιθιοπία αναγκάστηκε να κατασκευάσει νέο διάδρομο προσγείωσης για τις ειδικές πτήσεις.
36
Ο Οβελίσκος του Αξούμ, τον οποίο έκλεψε από την Αιθιοπία ο Μουσολίνι το 1937, θα έχει μεταφερθεί πίσω στη χώρα του έως τον Απρίλιο, ανακοίνωσε η Ρώμη. Η Αιθιοπία αναγκάστηκε να κατασκευάσει νέο διάδρομο προσγείωσης για τις ειδικές πτήσεις με τις οποίες θα φτάσουν τα τμήματα του μνημείου.
Η Ιταλία είχε υποσχεθεί από το 1947 να επιστρέψει τον γρανιτένιο οβελίσκο των 24 μέτρων, ένα μεγαλειώδες σύμβολο του αφρικανικού πολιτισμού, ηλικίας τουλάχιστον 1.700 ετών. Όμως η υπόσχεση έμεινε στα χαρτιά, εν μέρει λόγω της πολυπλοκότητας της επιχείρησης μεταφοράς.
Ο οβελίσκος, κομμένος σε τρία κομμάτια, έχει απομακρυνθεί από την Πιάτσα ντι Πόρτα Καπένα στο κέντρο της Ρώμης και φυλάσσεται έως σήμερα σε αποθήκες. Τελικά, Ιταλία και Αιθιοπία κατέληξαν σε συμφωνία για την επιστροφή του μνημείου τον περασμένο Νοέμβριο.
«Αναμένουμε την πρώτη πτήση με το πρώτο τμήμα να πραγματοποιηθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και τις άλλες δύο πτήσεις να ακολουθήσουν με διαφορά 20 ημερών. Έτσι, η στήλη θα έχει επιστραφεί έως τα τέλη Απριλίου» δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Η Αντίς Αμπέμπα χρειάστηκε να κατασκευάσει νέο διάδρομο τροχοδρόμησης για το μόνο αεροσκάφος που μπορεί να μεταφέρει τα τμήματα του οβελίσκου, του ρωσικού Antonov 124, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο του κόσμου.
Ο οβελίσκος είναι το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό ταφικό μνημείο από την αρχαία περιοχή του Αξούμ. Στην ίδια περιοχή παραμένει πάντως ένας σχεδόν πανομοιότυπος οβελίσκος.
Η Αιθιοπία έχει ανακοινώσει ότι θα γιορτάσει την επιστροφή του μνημείου με εθνική εορτή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κίνηση: «Έμφραγμα» στον Κηφισό – Σε ποιους άλλους δρόμους καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις
- Η δύσκολη εξίσωση με τους ξένους διαιτητές των πλέι οφ τίτλου
- Κρήτη: Θρίλερ με την εξαφάνιση της 43χρονης – Νεκρός ο πρώην σύντροφός της – Τι λέει ο γιος της αγνοούμενης
- Σήμερα κρίνεται εάν η κυβερνητική παράταξη έχει έστω και επίφαση σεβασμού τους θεσμούς
- ΠΑΣΟΚ: Μετά τους Δελφούς ο Ανδρουλάκης πάει Κάραβελ – Η συνεδρίαση της Κ.Π.Ε., το νέο Πολιτικό Συμβούλιο και οι νέες ισορροπίες
- Οι Χειμερινοί Κολυμβητές στο Θέατρο «Δόρα Στράτου»
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Στις 12 η ψηφοφορία για την άρση ασυλίας 13 βουλευτών της ΝΔ – Συναγερμός στο Μαξίμου
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τετάρτης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442