Κανείς δεν καταδίκασε συλλήβδην τα αποκριάτικα τραγούδια, διευκρινίζει η Εκκλησία
Η λέξη «περιττά» αφορούσε δύο ή τρία τραγούδια και όχι το σύνολο των αποκριάτικων τραγουδιών, διευκρίνισε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου. Προσέθεσε ότι ορισμένα ΜΜΕ προκάλεσαν λανθασμένη εντύπωση για τη θέση της Εκκλησίας στο θέμα της μήνυσης κατά Σαμίου.
38
Η λέξη «περιττά» αφορούσε δύο ή τρία τραγούδια και όχι το σύνολο των αποκριάτικων τραγουδιών, διευκρίνισε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, πατήρ Επιφάνιος Οικονόμου. Προσέθεσε ότι η ενασχόληση ορισμένων ΜΜΕ με το θέμα της μήνυσης του πρωτοψάλτη κατά της Δόμνας Σαμίου προκάλεσε λανθασμένη εντύπωση για τη θέση της Εκκλησίας στο θέμα.
Στη δήλωσή του ο κ. Οικονόμου αναφέρει ότι:
«1. Η μηνυτήρια αναφορά υπεβλήθη από ιδιώτη μουσικολόγο και πρωτοψάλτη και όχι απο κάποιον εκκλησιαστικό παράγοντα.
2. Δεν συμφωνούμε με την άποψη ότι τέτοιου είδους καλλιτεχνικές διενέξεις και διαφωνίες πρέπει να λύνονται στις δικαστικές αίθουσες. Μπορούν οι παράγοντες και οι εκφραστές της μουσικής μας παράδοσης από κοινού να επιλαμβάνονται αυτών των διαφωνιών και να δίδουν τις πρέπουσες λύσεις.
3. Κανείς εκκλησιαστικός παράγων δεν καταδίκασε συλλήβδην τα αποκριάτικα τραγούδια και έθιμα. Λόγος γίνεται για δύο ή τρία συγκεκριμένα τραγούδια, το περιεχόμενο των οποίων ακόμα και οι υποστηρικτές τους δεν τολμούν να εκφράσουν δημοσίως.
Σε αυτά τα συγκεκριμένα τραγούδια και μόνο σε αυτά αναφερόταν και ο μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, όταν απαντούσε με επιστολή του στον εν λόγω πρωτοψάλτη, γεγονός που ασφαλώς δε συνιστά ούτε σκοταδισμό, ούτε διάθεση γενικευμένης κριτικής».
Τέλος, υπενθυμίζει στους «όψιμους υποστηρικτές της παράδοσής μας» πως κάθε φορά που η Εκκλησία δίνει αγώνα για τη διαφύλαξη της παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, «αυτοί οι ίδιοι την κατηγορούν για αναχρονισμό και οπισθοδρόμηση».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Η δύσκολη εξίσωση με τους ξένους διαιτητές των πλέι οφ τίτλου
- Κρήτη: Θρίλερ με την εξαφάνιση της 43χρονης – Νεκρός ο πρώην σύντροφός της – Τι λέει ο γιος της αγνοούμενης
- Σήμερα κρίνεται εάν η κυβερνητική παράταξη έχει έστω και επίφαση σεβασμού τους θεσμούς
- ΠΑΣΟΚ: Μετά τους Δελφούς ο Ανδρουλάκης πάει Κάραβελ – Η συνεδρίαση της Κ.Π.Ε., το νέο Πολιτικό Συμβούλιο και οι νέες ισορροπίες
- Οι Χειμερινοί Κολυμβητές στο Θέατρο «Δόρα Στράτου»
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Στις 12 η ψηφοφορία για την άρση ασυλίας 13 βουλευτών της ΝΔ – Συναγερμός στο Μαξίμου
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τετάρτης
- Γιατί βλέπουμε τόσα πολλά βίντεο στα social media;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442